Кламер БГ - Новини: Тайван никога няма да приеме модела "една страна, две системи"

Тайван никога няма да приеме модела "една страна, две системи"

Свят

|
Вт, 01 Окт 2019г. 17:27ч.
Тайван никога няма да приеме модела "една страна, две системи"

Правителството на Тайван осъди "еднопартийната диктатурата" на Китай в деня на 70-ата годишнина от основаването на Народната република, като заяви, че тя е заплаха за мира и търси претекст за военната си експанзия, предаде Ройтерс.

Победените сили на националистите намират убежище в Тайван през 1949 г. след победата на комунистите в китайската гражданска война, а Китай смята сегашния демократичен Тайван за своя изконна територия, припомня агенцията.

Президентът Си Цзинпин в речта си на мащабния военен парад, с който днес Пекин отбеляза седем десетилетия власт на Комунистическата партия, заяви, че Китай ще работи за мирно развитие на отношенията с Тайпе и ще продължи да се стреми към "пълното обединение на родината".

Тайванският Съвет по контитенталните въпроси, реагирайки на парада и думите на Си Цзинпин, заяви, че Тайван никога няма да приеме "една страна, две системи" - модела на автономия на Макао и Хонконг, смятан от Пекин за най-добрият начин в крайна сметка да спечели Тайван.

"Китайската комунистическа партия вече 70 години упорито прилага еднопартийната си диктатура - концепция на управление, която погазва ценностите на демокрацията, свободата и човешките права, причинявайки рискове и предизвикателства за развитието на континентален Китай. Нейните приказки за борба за единение са само оправдание за военна експанзия и серизоно застрашават регионалния мир и световната демокрация и цивилизация", заяви Съветът.

Тайван е демократичен от над 30 години и Китай трябва да използва този момент за размисъл и тласък към демокрация, оцеляването и развитието на континентален Китай не е обвързан с едно единствено лице или партия, се казва в изявлението, което подчертава, че Тайван няма да бъде сплашен и да приеме позицията на Пекин.

mediapool.bg