Кламер БГ - Новини: Тръмп обвини демократите, че му организират преврат

Тръмп обвини демократите, че му организират преврат

Свят

|
Ср, 02 Окт 2019г. 10:22ч.
Тръмп обвини демократите, че му организират преврат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че започналото разследване срещу него в Камарата на представителите, е опит за преврат, който целял да отнеме властта от американския народ, както и да помени неговия вот.

"Докато научавам все повече и повече всеки ден, стигам до извода, че това, което се случва, не е импийчмънт, това е преврат, целящ да отнеме властта на хората, техния избор, техните свободи, тяхната втора поправка (в конституцията), религия, военни, гранична стена и дадените им от Бога права като граждани на САЩ", написа Тръмп в Туитър.

Изявленията на Тръмп идват няколко дни, след като демократите започнаха разследване, което може да доведе до импийчмънт на президента републиканец.

В центъра на разследването е жалба на разобличител, в която се твърди, че Тръмп е опитал да окаже натиск на Украйна да разследва дейността на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън в замяна на финансова и военна помощ за Киев. Демократът Байдън в момента е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите през ноември 2020 г. президентски избори.

Разобличителят е от средите на американското разузнаване, но неговата или нейната самоличност остава неизвестна. Адвокати на разобличителя предупредиха, че личната сигурност на техния клиент е в опасност, отчасти заради изказванията на Тръмп.

mediapool.bg