Кламер БГ - Новини: "Тагесшпигел": Защо никой не търси отговорност от Китай за коронавирусната катастрофа?

"Тагесшпигел": Защо никой не търси отговорност от Китай за коронавирусната катастрофа?

Свят

|
Вт, 27 Окт 2020г. 14:56ч.
"Тагесшпигел": Защо никой не търси отговорност от Китай за коронавирусната катастрофа?

Китай има сериозна отговорност за коронавирусната катастрофа и трябва да направи значителен принос за възстановяването. Международната общност трябва най-после да започне да говори за това, пише германското издание "Тагесшпигел".

Нима Китай не бе мястото, откъдето вирусът се разпространи по света? Нима Китай не продължи да пуска своите граждани да пътуват в чужбина, докато вътре в страната полетите вече бяха спрени заради коронавируса? Нима Китай не заяви в самото начало, че вирусът не се предава от човек на човек? Нима Китай не казваше, че хора без симптоми не разпространяват заразата?

Въпреки това никой не търси отговорност на Китай. Какво е обяснението за това, ако изключим правния аспект, пита изданието.

Според публикацията обяснението се състои и в това, че за да може да се даде глобален и по възможност координиран отговор срещу вируса, е необходима широка координация, включително сътрудничество в разработването и доставянето на ваксина.

Това е една от причините да не се чува критика нито в ООН, нито в Европа, нито в Русия. С изключение на американския президент Доналд Тръмп, но с него никой не иска да си общува.

Разбира се, трябва да се предотврати нова Студена война, пише "Тагесшпител". Но би било правилно да бъде оказан натиск над Китай и ръководителя му Си Дзинпин, за да не бяга от своята отговорност. Като минимум има един подходящ начин да прояви и поеме отговорност – тогава, когато дойде време за разпределението на ваксина по света. Не всички страни могат да си позволят ваксина. Да им се помогне е най-малкото, което може да се направи, пише "Тагесшпигел".

mediapool.bg