Кламер БГ - Новини: Тръмп и Байдън се подготвят за възможността за съдебна битка

Тръмп и Байдън се подготвят за възможността за съдебна битка

Свят

|
Вт, 27 Окт 2020г. 15:11ч.
Тръмп и Байдън се подготвят за възможността за съдебна битка

Президентът Доналд Тръмп и съперникът му демократ Джо Байдън събират армии от силни адвокати заради възможността надпреварата за Белия дом да бъде решена не пред урните, а в съда.

Те водят адвокатска версия на настолните военни игри, бълвайки предварителни пледоарии, инструкции и окръжни писма със сценарии, които приличат повече на обсъждане на хипотези в юридическия факултет, отколкото на истински казус в една демокрация.

Адвокати на републиканците и демократите вече се сблъскаха в съдилища из цялата страна заради сроковете за зачитане на пуснатите по пощата бюлетини и други проблеми, предизвикани от пандемията от коронавируса. Самият Тръмп се опитва да всява съмнения за легитимността на изборите на 3 ноември и двете страни са изградили огромни юридически екипи, готвещи се за яростно оспорвана надпревара, която стига до Върховния съд.

"Подготвяме се за това от доста повече от година. Работим с предизборния щаб по стратегията си за подготовка за повторно преброяване, за действия в изборния ден и за съдебни оспорвания", каза главният юридически съветник на ръководството на Републиканската партия Джъстин Римър.

При демократите програмата на предизборния щаб на Байдън за защита на изборите включва специален национален екип за съдебни оспорвания със стотици адвокати, водени от и.д. заместник-главен прокурор в администрацията на Клинтън Уолтър Делинджър и заместник-главния прокурор при управлението на Барак Обама Доналд Верили. Бившият юридически съветник на Белия дом при управлението на Обама Боб Бауър и главният юридически съветник на предизборната кампания на Байдън Дейна Ремъс ще работят по защитата на правата на избирателите, които се редят на дълги опашки пред избирателни секции из цялата страна, вярвайки, че техните гласове ще решат изхода от президентските избори.

И двете страни са натрупали опит от изборите през 2000 г., които бяха решени от Върховния съд в делото "Буш срещу Гор". Тази година, заради недоказаните твърдения на Тръмп за възможни изборни измами поради по-масовото гласуване по пощата, с които всява съмнения в честността на изборните резултати, адвокатите се готвят за ново явяване пред Върховния съд.

Сегашната надпревара вече е смятана за най-наситената със съдебни спорове в историята на САЩ, като според едно преброяване заради коронавируса са внесени около 260 дела.

Зад кулисите Тръмп и републиканците изграждат правен екип, в който влиза Джей Секюлоу, един от водещите адвокати на президента по време на процеса на импийчмънта му и на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите в САЩ, с богат опит от пледиране на дела пред Върховния съд. Републиканците са наели десетки адвокати и услугите на известни национални кантори за оспорване на усилията на демократите да разширят достъпа до бюлетини в ключови щати.

Хиляди адвокати доброволци са в готовност да помагат в изборния ден за следене на гласуването и по други въпроси, каза Римър. Групата "Адвокати за Тръмп", в чийто надзорен съвет са главният прокурор на Тексас Кен Пакстън и адвокатът на Тръмп Руди Джулиани, набира пенсионирани адвокати и студенти по право. "Джоунс Дей" е една от известните адвокатски кантори, за които се очаква да играят някаква роля. Адвокатът Уил Консовой, който е представлявал Тръмп в подобни дела като дългата му борба да попречи на прокурор от Ню Йорк да се сдобие с данъчните му декларации, също вероятно ще е ключов играч във всякакви изборни юридически борби.

Римър каза, че партията не може просто да реши да звънне на произволен адвокат в изборния ден и да му каже: "Ей, зает ли си с нещо? Искаш ли да заведеш дело за повторно преброяване на бюлетини?"

Това почти се случи през 2000 г. Бари Ричард, който представляваше Буш в повторното преброяване на бюлетини във Флорида през 2000 г., е получил обаждане на сутринта след изборния ден с въпрос може ли да помогне и е трябвало скорострелно да събере екип, каза той.

"Тогава нещата бяха много по-различни. Нямахме предишни случаи с кандидати, които се обръщат към адвокати за президентски избори, така че всичко се оплеска в нощта на изборите", каза Ричард.

Друг екип, който се бори в съда по проблеми за достъп до избиратели из цялата страна, е ръководен от добре познатия адвокат по изборни дела Марк Елайъс от кантората "Пъркинс Кои", известен в демократическите среди и трън в очите на републиканците.

"Когато републиканците искат да наклонят везните на изборите в своя полза извън урните, на кого се обаждат? На Марк Елайъс и Пъркинс Кои", пише в сайт на ръководството на Републиканската партия.

Републиканците обвиняват Елайъс и демократите, че се опитват да използват пандемията от новия коронавирус, за да фалшифицират изборните резултати чрез премахване на предпазните мерки срещу измами.

Елайъс и екипът му са внесли съдебни искове, за да накарат някои щати да удължат срока на събиране на пратени по пощата бюлетини и други въпроси. По едно такова дело Върховният съд миналата седмица разреши на щата Пенсилвания да зачете пратени по пощата бюлетини до три дни след изборите на 3 ноември, като отхвърли опита на републиканците да блокират удължаването на този срок.

Елайъс отдавна е публичното лице на съдебните борби на демократите. Той е бил главен юридически съветник на предизборния щаб на Хилари Клинтън през 2016 г. и на този на Джон Кери през 2004 г. Той редовно пуска актуализации за хода на свои съдебни дела за своите близо 150 000 абонати в Туитър, както и насоки за гласуване, а понякога и някоя критика към президента и към републиканските си колеги.

"Да бъда наречен от адвокат на Доналд Тръмп "верен партиен слуга" е почетно звание, което гордо ще нося цял живот", написа той в един туит миналата седмица.

Но адвокатите и в двата лагера казват, че се готвят за нещо много повече от спречкване в Туитър.

По БТА

mediapool.bg