Кламер БГ - Новини: След гибелта на американци в Манбидж плановете на Тръмп за Сирия пораждат въпроси

След гибелта на американци в Манбидж плановете на Тръмп за Сирия пораждат въпроси

Свят

|
Четв, 17 Ян 2019г. 14:50ч.
След гибелта на американци в Манбидж плановете на Тръмп за Сирия пораждат въпроси

Самоубийствен бомбен атентат, за който поеха отговорност екстремистите от "Ислямска държава", отне вчера в Северна Сирия живота на най-малко 16 души, сред които двама американски войници и двама американски цивилни. Това стана само месец, след като президентът Доналд Тръмп обяви победа над терористичната групировка и изтегляне на американските войници от Сирия.

Атаката в стратегическия град в Североизточна Сирия Манбидж насочи вниманието към заплахата, която представлява "Ислямска държава" въпреки твърденията на Тръмп. Тя може да усложни и без това вече объркания план за изтегляне, имайки предвид несъгласието с него от страна на висши съветници на президента и предлаганите от тях различни графици за изтеглянето на близо 2000 американски войници.

Нападението, при което бяха ранени и трима американски войници, бе най-кървавото срещу американски войници в Сирия от началото на присъствието им там през 2015 г.

Сред убитите са няколко бойци на Сирийските демократични сили, които се сражават заедно с американците срещу "Ислямска държава", съобщиха служители и базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Според американски служител един от убитите американски цивилни е специалист от разузнаването, работел за Агенцията за военно разузнаване на САЩ. Другият е бил преводач, работещ като бизнес посредник.

Нападението провокира нови възражения срещу изтеглянето и потвърди изявленията на Пентагона, че "Ислямска държава" все още представлява заплаха и е способна на кървави нападения.

В туита си от 19 декември, с който обяви, че ще има изтегляне, Тръмп написа: "Победихме "Ислямска държава" в Сирия, което за мен бе и единствената причина да сме там по време на моето президентство". Той заяви, че войниците "веднага" ще започнат да се прибират у дома. Този план незабавно предизвика противопоставянето на военни лидери, включително оставката на министъра на отбраната.

През последния месец обаче Тръмп и други изглежда промениха графика, а американски служители намекнаха, че вероятно ще са необходими няколко месеца за безопасното изтегляне на американските сили от Сирия.

Скоро след вчерашната атака вицепрезидентът Майк Пенс отново заяви, че "Ислямска държава" е победена. В реч в Държавния департамент Пенс каза, че "халифатът е рухнал" и мрежата на екстремистите "е била победена". По-късно през деня в свое изявление той осъди атаката, но потвърди плана за изтегляне.

"Започваме да връщаме у дома войските си и нека американският народ бъде спокоен, в името на войниците ни, техните семейства и нацията ни никога няма да позволим остатъците от "Ислямска държава" да възстановят злия си и кървав халифат - нито сега, нито когато и да е", подчерта Пенс.

Други обаче веднага посочиха нападението като причина да се отмени или измени плана за изтегляне.

Сенатор Линдзи Греъм, който е поддръжник на Тръмп и чието мнение по външните работи се цени на Капитолийския хълм, изрази на изслушване в комисия в сряда тревогата си, че решението на Тръмп е окуражило "Ислямска държава" и е създало опасна несигурност за съюзниците на САЩ.

"Знам, че хората са недоволни, но ние тук никога няма да бъдем в безопасност, ако не искаме там да помагаме на хората, които се борят срещу тази радикална идеология", изтъкна Греъм.

Депутатката демократ от Мичиган Елиса Слоткин заяви, че атаката демонстрира способността на "Ислямска държава" да убива и "фактът, че се случи в Манбидж, който най-вероятно е най-проблемният район в Сирия, показва, че президентът явно не разбира сложността на ситуацията".

Манбидж е основният град в най-западната част от контролираната от сирийските кюрди (подкрепяни от САЩ) територия по продължение на границата с Турция. Смесените кюрдско-арабски сирийски сили освободиха Манбидж от "Ислямска държава" през 2016 г. с помощта на ръководената от САЩ коалиция.

Кюрдският контрол над града разгневи Турция, която смята "Силите за защита на народа" (основния кюрдски съюзник на САЩ) за "терористи", свързани с кюрдските бунтовници на турска територия.

Манбидж бе в центъра на напрежението в Северна Сирия, като войските на две страни членки на НАТО, САЩ и Турция, се озоваха от двете противоположни страни на конфликта. Двете страни започнаха съвместно да патрулират около Манбидж през ноември в рамките на споразумение, целящо да намали напрежението.

Слоткин, която е бивш високопоставен съветник в Пентагона по въпросите на Сирия и международните въпроси, заяви, че сега е моментът Тръмп да нанесе корекции или да промени заповедта си за изтегляне, като направи "нещо по-адекватно на заплахата" в Сирия.

Други заявиха, че атаката може да доведе до промяна.

"Със сигурност "Ислямска държава" внимателно следи новините и наблюдава противоречията около евентуалното изтегляне. Това ще я подтикне към опити да повлияе на общественото и президентското мнение чрез зрелищна атака", заяви Джим Ставридис, пенсиониран адмирал от флота, служил като висш командир в НАТО.

Тръмп междувременно потвърди решението си за изтегляне на среща късно снощи с няколко сенатори от Републиканската партия в Белия дом.

Сенатор Ранд Пол от Кентъки, който участва в срещата, заяви на пресконференция пред журналисти, че президентът е останал "непоклатим" в решението си САЩ да не остават "завинаги" в Сирия (и в Афганистан). Сенаторът обаче не разкри какви са последните идеи на Тръмп по отношение на графика за изтегляне.

Според Пол, който бе един от малцината в Републиканската партия, подкрепили курса на президента за отказ от намеса в чужбина, Тръмп е казал на групата: "Няма да продължим да правим нещата по същия начин".

На видеозапис на вчерашната атака, разпространен от местни активисти и информационни агенции, се вижда ресторант, доста разрушен, и улица, покрита с отломки и кръв. Били са засегнати и няколко автомобила. На друг видеозапис се вижда как над района лети хеликоптер.

На запис от охранителна камера се вижда натоварена улица, а след това кълбо огън, което поглъща част от хората, както и други хора, които бягат, търсейки заслон по време на експлозията.

Имената на загиналите американци няма да бъдат оповестени публично, докато не бъдат съобщени на семействата им.

По БТА

mediapool.bg