Кламер БГ - Новини: Фейсбук свали две руски дезинформационни мрежи в Източна Европа

Фейсбук свали две руски дезинформационни мрежи в Източна Европа

Свят

|
Четв, 17 Ян 2019г. 15:24ч.
Фейсбук свали две руски дезинформационни мрежи в Източна Европа

Фейсбук (Facebook) съобщи в четвъртък, че е премахнала стотици свързани с Русия страници, акаунти и групи, за които компанията смята, че разпространяват координирано дезинформация в социалните медии Фейсбук и Туитър.

Шефът на Фейсбук по политиката на киберсигурност Натаниел Глейчър обяви в блога си, че компанията е разкрила две отделни дезинформационни операции с произход Русия. Едната е била активна в страни от Централна и Източна Европа, а другата – конкретно в Украйна.

По-мащабната мрежа е свързана с руската държавна агенция Sputnik, уточни технологичният гигант. Руската държавна медийна организация е координирала общо 289 страници и 75 акаунта в платформата и е била следвана от около 790 000 потребители на Фейсбук.

Всички тези страници са били така разработени, че да изглеждат като независими новинарски страници, но нашият анализ показа, че фактически са свързани със Sputnik, казва Натаниел Глейчър.

Компанията е свалила тези страници съгласно своите стандарти за интегритет и автентичност, тъй като "тези хора казват, че са нещо, което не са".

Въпросните страници са били активни в балтийските държави, Централна Азия, Кавказ, Централна и Източна Европа. Разследването на Фейсбук е показало, че за да разширят потребителски достъп до своето съдържание, тези акаунти са изхарчили 135 000 долара.

Втората мрежа с произход Русия е била по-малка (107 страници, групи и акаунти във Фейсбук и 41 акаунта в Инстаграм) и е оперирала основно в Украйна. Нейното поведение е било сходно с това на Агенцията за интернет изследвания, известна като фабриката за тролове на Кремъл. Тя е базирана в Санкт Петербург и се смята, че е свързана с руските спецслужби.

Разкриването на тази мрежа е станало по сигнал на американските правоприлагащи органи, уточниха от Фейсбук.

Компанията не е открила връзки между двете операции, но те използват сходни тактики, създавайки мрежи от акаунти, за да подвеждат останалите кои точно са те и какво правят, поясняват от Фейсбук.

През последните две години компанията е атакувана за мудното разработване на инструменти, чрез които да се бори с екстремистко съдържание и пропагандни операции.

Фейсбук и Туитър премахнаха милиони постинги и закриха акаунти, чрез които Русия, Иран и други играчи са се опитвали да влияят на междинните избори в САЩ през ноември м.г.

Социалните медии са под нарастващ натиск от страна на Европейския съюз да се справят с дезинформации и "фалшиви новини" на своите платформи. Европейската комисия представи миналия месец специален план за борба с руската дезинформация преди евроизборите през май 2019 г.

mediapool.bg