Кламер БГ - Новини: Световната банка обеща 200 милиарда долара за борбата с климатичните промени

Световната банка обеща 200 милиарда долара за борбата с климатичните промени

Свят

|
Пон, 03 Дек 2018г. 13:06ч.
Световната банка обеща 200 милиарда долара за борбата с климатичните промени

Световната банка обяви в понеделник, че ще отпусне около 200 милиарда долара финансиране от 2021 до 2025 година, за да помогне на развиващите се страни да се справят с климатичните промени, което е "двойно" повече спрямо предходния период, предаде Франс прес.

Това съобщение, което идва точно след началото на 24-ата Конференция на ООН за климата в Полша (СОР24), отправя важен сигнал към международната общност, за да направи и тя същото, подчерта Световната банка в комюнике.

Развитите страни се ангажираха да увеличат финансирането (публично и частно) за климатичните политики на развиващите се страни до 100 милиарда долара до 2020 година. Въпреки че финансовите потоци се увеличават, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) южните страни искат по-ясни ангажименти от Севера.

Обявената днес обща сума от 200 милиарда долара ще се състои от 100 милиарда долара "пряко финансиране" от Световната банка.

Другата половина от сумата се разпределя по следния начин: около една трета ще бъде предоставена от преките фондове на две агенции към Световната банка, а две трети - от частно финансиране чрез посредничеството им, каза отговарящият за въпросите на климата в Световната банка Джон Рум, като уточни, че това ще бъде 35 процента от общото финансиране.

Докато финансите за климата са съсредоточени в най-голяма степен върху мерките за намаляване на вредните емисии парникови газове и най-вече върху развитието на възобновяеми енергии, то Световната банка реши да настоява в плана си за 2021-2025 година за подкрепа на приспособяването към последиците от климатичните промени.

"Трябва да се борим с причините, но също така да си дадем възможност да се приспособим към последиците, които често са най-драматичните за най-бедните в света", коментира генералният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Така "за първи път" половината от 100-те милиона пряко финансиране ще бъдат насочени към проекти за приспособяване.

Покачването на морското равнище, наводненията, сушата. . . Изправени пред унищожителните ефекти от климатичните рискове, които все по-често ще нанасят щети, нуждите на развиващите се страни са огромни - за построяване на диги, повдигане на жилища или създаване на системи за предупреждение за промени във времето.

mediapool.bg