Кламер БГ - Новини: Саудитска Арабия и Ирак ще подобрят отношенията и сътрудничеството си

Саудитска Арабия и Ирак ще подобрят отношенията и сътрудничеството си

Свят

|
Вт, 20 Юни 2017г. 16:52ч.
Саудитска Арабия и Ирак ще подобрят отношенията и сътрудничеството си

Ирак и Саудитска Арабия се споразумяха да създадат координационен съвет за подобряване на стратегическите им отношения, според комюнике за срещата между крал Салман и иракския премиер Хайдер ал Абади, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Срещата се състоя вчера, но съобщението бе разпространено днес от саудитската информационна агенция (САП). В него се казва, че новосъздаденият координационен съвет ще помогне "отношенията между двете страни да бъдат издигнати на по-високо ниво и да се очертаят нови хоризонти за сътрудничество в различни области".

Премиерът на Ирак беше вчера на посещение в Саудитска Арабия - първия етап от обиколката му в региона, която включва също Иран и Кувейт.

Саудитска Арабия отвори посолството си в Багдад през 2015 г. отново след 25 години, а през февруари саудитският външен министър Адел ал Джубейр направи посещение в Багдад. То бе възприето като предвестник на по-тясно сътрудничество срещу "Ислямска държава", която контролира големи територии в Ирак и Сирия и е поела отговорност за редица атентати в Саудитска Арабия.

Иракският премиер е пристигнал днес в Техеран, според пост в акаунта му в Туитър.

mediapool.bg