Кламер БГ - Новини: Москва готви нова националистическа формация в Македония

Москва готви нова националистическа формация в Македония

Свят

|
Ср, 21 Юни 2017г. 08:01ч.
Москва готви нова националистическа формация в Македония

След като загуби Никола Груевски, Москва ще започне да насърчава антизападните, националистическите и проруските сили в Република Македония. В същото време Кремъл ще използва и националистите в Гърция за блокирането на Македония. Това се посочва в анализ на македонското седмично списание “Фокус”, цитиран от БГНЕС.

Изданието се позовава на данни от македонското контраразузнаване и различни доклади на спецслужбите.

Русия ще използва Гърция за да увеличи конфронтационната риторика, за да попречи на постигането на разумен компромис при спора за името на западната ни съседка и по този начин да се попречи на членството й в НАТО, пише още в разследването.

Независимо от факта, че получи звучна геополитическа плесница на Балканите и особено след приемането на Черна гора в НАТО и падането на режима на Никола Груевски в Македония, Москва няма никакво намерение да се откаже от своето политическо влияние в региона и да попречи на окончателно затваряне на южния фланг на Северноатлантически пакт.

По този начин Москва ще иска да създаде сериозни проблеми на Брюксел и Вашингтон и те да бъдат принудени да изразходват допълнителни средства и ресурси. Всичко това е част от глобалната политика на Путин за стратегическа конфронтация със Запада във всички горещи точки по света – на Балканите, в Близкия изток, по границите на Европейския съюз”, се казва още в анализа. За да постигне тази си цел Москва възнамерява още тази есен да сформира нова формация – “Единна Македония”, отбелязва авторът на анализа.

В този “политически проект”- създаването на “патриотична формация”, ще участват бизнес и разузнавателни структури, лица близки до партията на Груевски, но и бивши членове на СДСМ.

Партията трябва да се появи на бял свят още тази есен и за нея вече са подсигурени пари и е започнало “събирането на подписи”.

В текста се припомнят скандалните заплахи на руския посланик в Скопие Александър Шчербак, който през април тази година, в разговора с македонския дипломат от министерството на външните работи в Скопие Ненад Колев, брутално заявява: Руската федерация ще преживее и без Република Македония, но не и обратното”.

В публикацията се подчертава, че “при срещата с Шчербак новият македонски премиер Зоран Заев миналата седмица много ясно е повторил категоричния стремеж на Република Македония за членство в НАТО и ЕС”.

Седмичникът обръща внимание и на факта, че когато през 2008 година Гърция блокира членството на Македония в НАТО, по време на срещата на върха на пакта в Букурещ, Атина на практика играе в полза на Русия. В момента правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас непрекъснато застрашава единството на ЕС и НАТО.

По време на всяка една среща на върха в Брюксел той повдига въпроса за санкциите срещу Русия и в същото време периодично преговаря с Москва за огромния си дълг.

Най-жестокият противник за намирането на решение и компромис в спора за името е гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на партията “Независими гърци” и коалиционен партньор на Ципрас. Проруската му ориентация и връзките с Москва са публично известни.

Той хвали руската инвазия в Украйна. Нещо повече, дава противоречиви изявления от сорта, че ще подпише договор с Русия за производство на автомати “Калашников” в Гърция, които след това ще продава на НАТО.

Каменос е близък приятел на руския олигарх Константин Малофеев, който финансира сепаратистите в Украйна и има близки връзки с гръцките корабостротели. В частни разговори Каменос е казвал, че докато той е министър, Македония няма да стане член на НАТО, пише още в разследването и се пояснява, че и външният министър Никос Коцияс има близки връзки с друг руски олигарх Александър Дутин – автор на Евроазиатския проект.

“При тази ситуация от една страна ще има влияние на националистическите среди в Атина, които няма да отстъпят при спора за името, а от друга ще има подкрепа на “Единна Македония” в Скопие, която също няма да отстъпва за името. Това не означава обаче, че членството на Македония в НАТО е предварително обречено на провал.

Просто трябва да се има предвид, че руснаците не трябва да бъдат отписвани, дори и когато губят”, се казва в края на обширното разследване на македонското седмично издание.

mediapool.bg