Кламер БГ - Новини: Саудитска Арабия екзекутира 46 души и виден шиитски духовник

Саудитска Арабия екзекутира 46 души и виден шиитски духовник

Свят

|
Нед, 03 Ян 2016г. 10:52ч.
Саудитска Арабия екзекутира 46 души и виден шиитски духовник

Саудитска Арабия екзекутира видния шиитски духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от ББС.

Той беше измежду 47 души, осъдени на смърт, след като бяха обвинени в терористични прояви. Шейх Нирм беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на страната през 2011 г., където шиитското малцинство от дълго време се оплаква, че е маргинализирано.

Управляваният от шиити Иран заяви, че Саудитска Арабия ще плати "висока цена" за екзекуцията.

Говорителят на външното министерство на Иран заяви, че Риад "подкрепя терористи, докато екзекутира и потиска критиците вътре в страната".

Иран е основният регионален съперник на управляваната от сунити Саудитска Арабия.

Екзекуциите бяха проведени едновременно на 12 места в цялата страна. Убити са и сунити, уличени във връзки с терористични атаки от 2003 г., водещи до Ал Каида.

Измежду екзекутираните има по един гражданин на Чад и Египет. Останалите са саудитци.

Протести в страната избухнаха в началото на 2011 г. покрай Арабската пролет в богатата на петрол Източна провинция. Нимр беше арестуван през следващата година, когато беше и прострелян. Раняването и задържането му предизвика нова вълна от протести.

Смъртната му присъда беше потвърдена през октомври 2014 г., а семейството му заяви, че е бил обвинен и в подстрекаване не "чуждестранна намеса" в кралството.

Нирм беше упорит критик на сунитското кралско семейство. Според симпатизантите му, той е подкрепял само мирни демонстрации и се е въздържал от всяка форма на агресивна опозиция срещу правителството.

Саудитските власти отричат всякаква дискриминация срещу шиитите и обвиняват Иран в подклаждане на недоволство.

Риад осъществи повече от 150 екзекуции през последната година – най-голям брой за последните две десетилетия.

mediapool.bg