Кламер БГ - Новини: Саудитското посолство в Техеран бе атакувано заради екзекуцията на шиитски духовник

Саудитското посолство в Техеран бе атакувано заради екзекуцията на шиитски духовник

Свят

|
Нед, 03 Ян 2016г. 12:14ч.
Саудитското посолство в Техеран бе атакувано заради екзекуцията на шиитски духовник

Иранци атакуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран, а иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че Божията ръка ще отмъсти заради екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр Бакер ан Нимр.

Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици, заяви Хаменей.

В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията "политическа грешка" на саудитския режим, предаде Ройтерс.

В ранните на часове на неделя посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе атакувано от местни жители след екзекуцията.

В иранската столица са задържани 40 демонстранти заради нападението, заяви прокурорът на иранската столица пред иранската агенция Исна.

До момента 40 лица, които са проникнали във вътрешността на посолството, са идентифицирани и задържани. Продължава разследването, за да бъдат идентифицирани виновниците за този акт, заяви Абас Джафари Долатабади, цитиран от Франс прес.

Полицията успя да разпръсне протестиращите, а иранското външно министерство призова за спокойствие и уважение на дипломатическата мисия.

Шиитският духовник Ан Нимр бе екзекутиран заедно с още 46 души в събота в най-масовата екзекуция в Саудитска Арабия за последното десетилетие. Повечето от тях бяха сунити, обвинени за участие в атаки на Ал Кайда. Ан Нимр беше един от основните лидери на движението за равноправие и конституционни реформи, против дискриминацията на шиитското малцинство в източната част на страната, припомня ТАСС. Проповедникът беше арестуван на 8 юли 2012 г. по обвинение в подстрекателство към масови протести и безредици. Решението на съда беше произнесено още през октомври 2014 г., а изпълнението му предизвика дипломатическа реакция от страна на Иран и масови протести в Техеран, при които протестиращите проникнаха на територията на саудитското посолство.

Върховният шиитски духовник в Ирак, Великият аятолах Али ас Систани, също осъди езекуцията на шиитския проповедник, като я нарече несправедлива агресия.

Научихме с дълбока скръб и съжаление новината за мъченичеството на редица наши събратя по вяра в региона, чиято чиста кръв бе пролята в нечестна агресия, заяви иракският релегиозен лидер в писмо до жителите на източния саудитски район Катиф, където е проповядвал екзекутираният духовник.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е поразен от екзекуцията на 47 осъдени на смърт в Саудитска Арабия и отново потвърждава, че отхвърля най-високата степен на наказание, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Неговият говорител Стефан Дюжарик заяви вчера, че справедливостта на произнесените присъди предизвиква сериозни притеснения.

Дюжарик съобщи, че генералният секретар неведнъж е повдигал въпроса за съдбата на шиитския духовник Нимр ан Нимр пред саудитското ръководство. Бан се обявява твърдо против смъртното наказание и призовава Рияд да се откаже от използването му.

mediapool.bg