Кламер БГ - Новини: Руските власти готвят нови мерки срещу екстремизма в интернет

Руските власти готвят нови мерки срещу екстремизма в интернет

Свят

|
Пет, 07 Септ 2018г. 14:01ч.
Руските власти готвят нови мерки срещу екстремизма в интернет

Върховният съд на Русия готви промени в свое предишно решение във връзка с присъдите за екстремистки престъпления в интернет чрез лайкове и репостване в социалните мрежи, пише "Ведомости".

Запознат източник откроява две поправки. Първо, уточнява се, че публикуването или репостването на материал, дори да е признат от съда за екстремистки, не доказва само по себе си, че авторът е целял да разпали вражда. Второ, за да реши дали е имал такова намерение, съдът трябва да вземе под внимание контекста на публикацията, наличието и съдържанието на коментарите, съдържанието на целия акаунт и ред данни за потребителската аудитория.

От тези поправки няма да има много полза, нито пък вреда, смята юристът проф. Леонид Головко. Според него Върховният съд ще постигне много по-голям ефект, ако отмени няколко нашумели присъди за лайкове и репостване.

Новият опит на руския Върховен съд е "много слаб", коментира Павел Чиков, оглавяващ международната правозащитна организация "Агора". По думите му съдът явно се опитва да заглуши стремежите към либерализация в руското общество, за да не се променят законите и всичко да остане, както си е.

Стремително нарастващият брой наказателни дела за публикации в социалните мрежи с критики срещу сегашната власт в Русия или просто срещу днешната обстановка в страната тревожи все повече руското общество, отбелязва "Ведомости".

mediapool.bg