Кламер БГ - Новини: Москва призовава избирателите да гласуват за кмет, но без опоненти на Сергей Собянин

Москва призовава избирателите да гласуват за кмет, но без опоненти на Сергей Собянин

Свят

|
Пет, 07 Септ 2018г. 14:29ч.
Москва призовава избирателите да гласуват за кмет, но без опоненти на Сергей Собянин

Украсени улици, плакати, подканващи да гласуваш, но нито един опозиционен кандидат: прокремълските власти на Москва грижливо са подготвили изборите за кмет в неделя - допитване до народа всред общественото недоволство, пише Франс прес от руската столица.

Също като своя наставник Владимир Путин в навечерието на президентския вот през март, кметът на Москва Сергей Собянин не благоволи да участва в никакви дебати преди изборите, които със сигурност ще спечели.

Застанал през 2010 г. начело на над 12-милионния мегаполис, 60-годишният апаратчик може да се похвали с ред постижения според неговите привърженици. Гигантските и твърде скъпоструващи проекти за реновиране на града, лансирани от него, промениха облика на Москва.

В очите на противниците му обаче множащите се пешеходни зони, новооткритите метростанции и паркът, построен наскоро в центъра на Москва, са просто фасада за пред хората от средната класа, протестирали през зимата на 2011-2012 г. срещу завръщането на Владимир Путин в Кремъл.

"Той разшири тротоарите, но те все още арестуват хората по тези тротоари, забраняват им да излизат на демонстрация", обяснява пред АФП бившият депутат от опозицията Дмитрий Гудков, недопуснат до участие в кметската надпревара.

Не успя да влезе в листите и общинският съветник от опозицията Иля Яшин, някога близък до убития опозиционер Борис Немцов, както и гей активистът Антон Красовски - двамата не можаха да изпълнят по-строгите вече изисквания, въведени след предишните избори.

Агенцията припомня, че преди пет години опозиционерът Алексей Навални без малко не принуди Сергей Собянин да се яви на втори тур. С цел това да не се повтори този път бяха допуснати до регистрация само хора от "толерираната" опозиция - комунисти и националисти.

"Искаме град без огради, без бариери, и в пряк, и в преносен смисъл - град за свободни хора", продължава Гудков.

Офисът на Сергей Собянин оставил без последствие молбите за интервю от АФП.

Виртуална кампания

Доколкото изборните резултати изглеждат предрешени и в Москва, и в множество общини из цяла Русия, вниманието ще се насочи към избирателната активност, още повече че това е първият вот след обявяването на пенсионна реформа, довела вече до спад в рейтинга на Владимир Путин.

Алексей Навални призова хората в цяла Русия да излязат в неделя на улиците; самият той обаче излежава присъда от 30 дни затвор за демонстрация през януари.

Активистите, агитиращи за Собянин, действат вече от седмици из столичния град; някои предлагат дори шлемове за виртуална реалност, показващи как се е променила Москва за десет години.

Както и за президентския вот, край изходите на избирателните секции ще бъдат разположени атракциони и сергии с храни; афиши с призиви за участие в изборите са окачени в много ресторанти и магазини.

"Качество на живот"

Москковчани ще могат за пръв път да гласуват дори от своите "дачи" - крайградски вили, често посещавани през сезона. Въпреки това се очаква избирателна активност едва малко над 30 процента, сочи анкета на центъра ВЦИОМ.

"Ще гласувам за Собянин, то се знае. Направил е толкова за Москва и наистина според мен е достоен за поста", обяснява 58-годишната Ирина Биковская, тръгнала надолу по "Тверская" - една от главните улици на Москва, модернизирана изцяло през последните години. "За какво ни е опозиция, щом всичко е наред?", додава тя пред кореспондента на Франс прес.

Елена Ряжина, чиновничка, не е сигурна дали ще гласува: "От една страна, важно е. От друга, тези избори безспорно няма да променят кой знае какво".

Според Андрей Колесников, политолог от центъра "Карнеги", мащабните преобразования в руската столица, станала "по-европейска" с идването на Собянин, са предразположили донякъде в негова полза московчаните от средната, прогресистки настроена класа: "Тя харесва качеството на живота в Москва. В този аспект всяко новоотворено кафе означава повече, отколкото отворено общество. Можем да минем и без отворено общество. А кафетата - ей ги, защо пък да не подкрепим човека, създал тази атмосфера?"

По БТА

mediapool.bg