Кламер БГ - Новини: Руски губернатор е докладван на полицията, след като каза, че "няма нужда" от войната в Украйна

Руски губернатор е докладван на полицията, след като каза, че "няма нужда" от войната в Украйна

Свят

|
Пон, 16 Окт 2023г. 08:03ч.
Руски губернатор е докладван на полицията, след като каза, че "няма нужда" от войната в Украйна

Руски губернатор е докладван на полицията, след като каза, че

Руският губернатор на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова беше обвинена вчера от критици в "дискредитиране на руските въоръжени сили", след като каза на жителите в нейния регион, че страната "няма нужда" от войната си в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Комарова, която е и член на управляващата партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин, направи коментара си на среща с жителите на сибирския град Нижневартовск в събота.

Съобщилите за изказването на Комарова призоваха властите да започнат разследване на нейните забележки, но до момента тя не е била задържана и не са й били повдигнати обвинения.

Видеозапис от събитието, публикуван в социалните медии, показва как съпругата на руски войник поставя пред Комарова въпроса за това, че мобилизираните мъже са били лошо екипирани за фронтовата линия.

Комарова каза на жителите, че Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна.

"Питате ме (защо съпругът ви няма екипировка), знаейки, че аз съм губернатор, а не министър на отбраната?“, посочва 67-годишната Комарова в записа.

"Като цяло ние не се подготвихме за тази война. Нямаме нужда от нея. Изграждахме коренно различен свят, така че в това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси“, каза тя.

Коментарите на Комарова бързо се разпространиха онлайн, като според съобщенията са подтикнали провоенните активисти да я заклеймят пред властите за „дискредитиране на руските въоръжени сили“.

Онлайн изданието Sibir.Realii съобщи, че неговите журналисти са видели писмо от директора на сибирска организация с нестопанска цел Юрий Рябцев до министъра на вътрешните работи на Русия, призоваващо за допълнително разследване на коментарите на Комарова.

Дни след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., контролираният от Кремъл руски парламент одобри законодателство, което забранява пренебрежителното отношение към военните и разпространението на „фалшива информация“ за инвазията на Москва в Украйна.

Руските съдилища са използвали законодателството, за да налагат глоби и затвор на критиците от опозицията, включително тези, които описват пълното нахлуване на Москва в Украйна като война, вместо да използват предпочитания от Кремъл евфемизъм на „специална военна операция“.

mediapool.bg