Кламер БГ - Новини: Патриархът на Йерусалим е готов да бъде разменен за децата заложници на Хамас

Патриархът на Йерусалим е готов да бъде разменен за децата заложници на Хамас

Свят

|
Пон, 16 Окт 2023г. 14:51ч.
Патриархът на Йерусалим е готов да бъде разменен за децата заложници на Хамас

Пиербатиска Пицабала, снимка Ватикан нюз

Представителят на римокатолическата църква в Светите земи Кардинал Пиербатиста Пицабала заяви в понеделник, че е готов да размени себе си срещу децата, взети за заложници от Хамас. Той направи този коментар в отговор на въпрос по време на видеоконференция с журналисти от Италия.

"Готов съм за тази размяна, готов съм на всичко, ако това може да доведе до свобода, да прибера децата. Няма проблем. Има желание от моя страна", каза той.

Според него едно от първите неща, което трябва да се направи, е да бъдат освободени заложниците, защото няма друг начин да се спре ескалацията на конфликта.

"Ние сме готови да помогнем, дори аз лично", каза той. Кардиналът подчерта, че той и неговите помощници все още не са имали пряк контакт с Хамас.

"Не можете да говорите с Хамас. Много е трудно", каза той. Пицабала ръководи римокатолическата църква в Израел и палестинските територии, Йордания и Кипър. Това е регион, който е дом на около 300 000 римокатолици.

По време на атаката срещу Израел терористическата групировка взе за заложници около 200 души от Израел, като се смята, че десетки от тях са деца. Дипломатическите усилия за получаване на помощ в Газа се засилват, докато Израел подготвя сухопътна инвазия, за да унищожи Хамас.

Властите в Газа твърдят, че най-малко 2750 души са били убити досега при израелските удари, като четвърт от тях са деца. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са под развалините от бомбардировките.

Войната бе започната от палестинската терористична групировка Хамас на 7 октомври. При масираната атака срещу пограничните израелски градове загинаха най-малко 1300 цивилни, а стотици бяха взети за заложници.

Кардинал Пицабала казва, че около 1000 християни са се приютили в църковни сгради в северната част на Газа, след като домовете им са били разрушени при израелски удари.

"Те не знаят къде да отидат, защото движението навън е опасно", каза той.

Израел призова изтощените жители на Газа да се евакуират на юг, което стотици хиляди вече успяха да направят. Анклавът е дом на повече от 2 милиона души. Хамас, който управлява Газа от няколко години, призова хората да игнорират посланието на Израел.

mediapool.bg