Кламер БГ - Новини: Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници

Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници

Свят

|
Вт, 17 Окт 2023г. 12:38ч.
Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници

снимка: БГНЕС/ЕПА

Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията.

По данни, цитирани от местните медии, Ласуед е бил мигрант от Тунис, който през 2019 г. е поискал убежище в Белгия, но е получил отказ. След отхвърлянето на молбата му той се е укрил и заради това не е било възможно да бъде върнат обратно в Тунис.

Не се е потвърдила информацията, че в Тунис той е бил преследван за терористична дейност и е изяснено, че в родината си е бил регистриран за дребни закононарушения. Във видео, разпространено онлайн, терористът заяви принадлежност към групировката "Ислямска държава". По последни данни снощи нападателят е използвал автомат AR-15, а не "Калашников".

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти. Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност. По тази причина снощният футболен мач между отборите на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил отменен, поясняват те.

Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Мнението на експертите е, че подобни нападения е най-вероятно да се извършват от постоянно пребиваващи в страната, а не от пристигнали от чужбина терористи.

Тази сутрин е бил получен сигнал, че нападателят се намира в кафене в квартал "Скарбек", близо до мястото, където е живеел в белгийската столица. Полицията е открила автомата, с който снощи той е стрелял.

В белгийската столица е обявена най-високата степен за опасност от терористична заплаха - ниво 4.

"Вчера трима души излезли с намерението да отидат на един прекрасен футболен празник. Двама от тях загубиха живота си при жестока терористична атака. На техния живот беше сложен преждевременен край с изключителна жестокост", каза белгийския премиер Александър де Кро.

Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

В понеделник вечерта в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция. Мачът бе прекратен и около 30 хиляди души бяха евакуирани от стадиона.

"Извършителите са се насочили конкретно към шведските запалянковци, дошли в Брюксел за футболната среща", каза Де Кро на пресконференция тази сутри.

mediapool.bg