Кламер БГ - Новини: Русия определи САЩ като заплаха за националната й сигурност

Русия определи САЩ като заплаха за националната й сигурност

Свят

|
Съб, 02 Ян 2016г. 19:43ч.
Русия определи САЩ като заплаха за националната й сигурност

САЩ за първи път се нарежда сред заплахите за националната сигурност на Русия в стратегическа атестация, подписана от президента Владимир Путин в навечерието на Нова година – показателна стъпка за влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон през последните години, съобщава Ройтерс.

Документът ”За стратегията за национална сигурност на Руската федерация“ замества версията от 2009 година, одобрена от предишния президент Дмитрий Медведев, в която не се споменаваше нито САЩ, нито НАТО. Този документ е основа за планирането на стратегията за националната сигурност за различните държавни институции на Русия.

”Провеждането на независима политика от Русия, както международна, така и вътрешна", е предизвикало "ответна реакция от Съединените щати и техните съюзници, които се опитват да възвърнат доминацията си в глобалната политика", се посочва стратегията.

В документа пише, че Русия е засилила ролята си в разрешаването на глобалните проблеми и международните конфликти и че тази засилена роля е предизвикала реакция от запада.

Според Кремъл в момента върху Русия се упражнява "политически, икономически, военен и информационен натиск".

Документът казва още, че САЩ и ЕС са подкрепили "антикоституционен преврат в Украйна", както и че разширяването на НАТО е заплаха за националната сигурност на Русия.

Според документа разширяването на НАТО е заплаха за националната сигурност на Русия и САЩ са разширили мрежата си от военно-биологични лаборатории в съседните на федерацията държави.

mediapool.bg