Кламер БГ - Новини: Русия не пуска САЩ да инспектират спорната й ракета

Русия не пуска САЩ да инспектират спорната й ракета

Свят

|
Ср, 19 Дек 2018г. 17:51ч.
Русия не пуска САЩ да инспектират спорната й ракета

Русия заяви, че няма да разреши на САЩ да инспектират нейна нова крилата ракета, способна да носи ядрено оръжие, която е в центъра на избухналия между Вашингтон и Москва спор, заплашващ да разруши едно от ключовите споразумения за контрол над въоръженията, предаде Ройтерс в сряда.

Вашингтон заплаши да се изтегли от договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег с аргумента, че новата руска ракета "Новатор 9М729" (с натовско обозначение SSC-8), нарушава договора, който забранява на всяка от двете страни да разполагат наземно базирани ракети с малък и среден обсег в Европа. Русия твърди, че обсегът на новата й ракета я поставя извън параметрите на споразумението и че той не е толкова дълъг, колкото Вашингтон твърди, което означава, че тя е напълно съвместима с договора.

Москва на свой ред обвинява Съединените щати, че са си измислили фалшив претекст да излязат от договора, за да разработват нови ракети.

В началото на декември Вашингтон даде 60-дневен ултиматум на Русия да изчисти въпроса за вмененото й ракетно нарушение и да се върне към "пълно и проверяемо спазване" на договора. Това означава, че Москва е под натиск да ликвидира новата ракета и пусковите установки за нея.

Русия обаче заяви днес, че няма намерение да допуска американски инспектори да видят въпросната ракета, която според Кремъл не е била изпробвана на по-дългия обсег, за който Вашингтон твърди, че тя притежава. "Ние не смятаме, че точно сега такава стъпка би била оправдана както от политическа, така и от техническа гледна точка", каза в интервю за московския вестник "Комерсант" руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

Той обвини Вашингтон в "изключително натрапчиви" опити да надникне в руското ракетно производство, и каза, че в миналото Вашингтон е отхвърлил руски искания за инспекции на борда на американски подводници според друг договор за контрол над въоръженията.

Всякакви такива инспекции - ако трябва да се случат - не могат да бъдат едностранни, а да бъдат реципрочни и в двете страни, добави Рябков.

Според директора на Националното разузнаване на САЩ Дейниъл Коутс Русия вече е разположила много батальони с ракети 9М729 и те представляват пряка заплаха за по-голямата част от Европа и за части от Азия.

Преди няколко дни руски военни експерти поканиха свои американски колеги на консултации по ракетния спор, но все още не са получили никакъв отговор, каза Рябков.

mediapool.bg