Кламер БГ - Новини: "Ислямска държава" може да стои зад убийството на две скандинавски туристки в Мароко

"Ислямска държава" може да стои зад убийството на две скандинавски туристки в Мароко

Свят

|
Четв, 20 Дек 2018г. 13:53ч.
"Ислямска държава" може да стои зад убийството на две скандинавски туристки в Мароко

Датското разузнаване съобщи, че терористичната организация "Ислямска държава" може да стои зад убийството на двете скандинавски туристки в Мароко, предаде Ройтерс.

Телата на двете жени - Луиза Йесперсен, датска студентка на 24 години, и Марен Юеланд, норвежка на 28 години, бяха намерени в понеделник в изолирана местност близо до град Имлил на пътя за връх Тубкал - най-високият в Северна Африка и предпочитана дестинация за планинари. Двете жени са били на едномесечна ваканция в Мароко.

За убийството вече беше задържан един заподозрян. Мароканската прокуратура вече обяви, че арестуваният е член на екстремистка групировка, без да уточнява коя. Трима негови съучастници, за които прокуратурата каза, че имат връзки с радикални ислямисти, бяха арестувани днес в Маракеш, предаде Франс прес.

"Много неща сега показват, че убийствата може да са били политически мотивирани и че става дума за терористичен акт", заяви датският премиер Ларс Льоке Расмусен. "Нещо, което беше замислено като ваканционно пътуване се превърна в кошмар. Две невинни жени бяха брутално убити", каза Расмусен. "Ние всички сме ужасени и дълбоко потресени от това убийство", добави той.

"Видеото и предварителното разследване според мароканските власти сочи, че убийствата може да са свързани с терористичната организация Ислямска държава", се казва в изявление на датското разузнаване.

Премиерката на Норвегия Ерна Сулберг осъди двойното убийство като "брутална и безсмислена атака".

В интернет се появи видеозапис, който показва убийството на едната от двете туристки. След проверка днес датското разузнаване потвърди автентичността му, предаде Франс прес.

mediapool.bg