Кламер БГ - Новини: Румънското правителство падна при вот на недоверие

Румънското правителство падна при вот на недоверие

Свят

|
Четв, 10 Окт 2019г. 16:15ч.
Румънското правителство падна при вот на недоверие

Румънските депутати свалиха правителството на Социалдемократическата партия на премиерката Виорика Дънчила, с което отвориха пътя към временен кабинет до парламентарни избори в края 2020 г., съобщиха Ройтерс.

Законодателите гласуваха вот на недоверие, който бе подкрепен от 238 депутати при необходими за минаването му 233.

Вотът идва само седмици преди президентските избори и на фона на спорове около номинацията на Букурещ за еврокомисар.

Премиерката Виорика Дънчила изгуби парламентарното си мнозинство през август, когато по-малкия партньор на нейната Социалдемократическа партия оттегли подкрепата си заради сериозни разногласия. Преди това Социалдемократическата партия претърпя поражение на изборите за Европейски парламент, а противоречивият й лидер Ливиу Драгня влезе в затвора по обвинения в корупция.

Опозицията обвинява правителството й, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

По време на дебата преди вота Дънчила обвини опозицията в безотговорност, защото не е представила алтернатива или програма за управление.

"Останете в опозиция, където, за щастие, всички ваши заплахи и идеи остават само на фаза думи. На власт, драги колеги, бихте били истинско бедствие и заплаха за тази страна", заяви Дънчила, обръщайки се към опозиционните партии, които нарече "съюз от аматьори".

Лудовик Орбан, лидер на Национално-либералната партия, от своя страна заяви след вота, че "кошмарът, който Румъния преживява, е завършил".

Тя критикува и президента Клаус Йоханис, че представлява интересите на опозиционната Национална либерална партия и се "подиграва с конституцията и интересите на румънците".

В петък президентът Йоханис започва консултации с всички парламентарни групи, а след това ще номинира нов премиер.

На този фон Румъния трябва да предложи и нов кандидат за еврокомисар, след като предишният, Рована Плумб от Социалдемократическата партия, бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент заради конфликт на интереси – заем от 800 хил. евро, които е получила от частно лице, за да финансира предизборната си кампания.

mediapool.bg