Кламер БГ - Новини: Зеленски играе на топло и студено с екипа на Тръмп

Зеленски играе на топло и студено с екипа на Тръмп

Свят

|
Четв, 10 Окт 2019г. 18:34ч.
Зеленски играе на топло и студено с екипа на Тръмп

Президентът на Украйна сякаш играе и за двете страни от политическото разделение в САЩ, като подсигурява залозите си, за да гарантира запазването на американската финансова и военна помощ, независимо от това кой ще спечели следващите избори догодина.

Първо - точка за екипа на президента Доналд Тръмп. Главният прокурор на Украйна се съгласява да бъде преразгледано старото разследване срещу ръководството на една газова компания, назначило в управителния съвет сина на кандидата за президентската номинация на демократите Джо Байдън. А сега - жест към лагера против Тръмп. Украйна назначава на висок пост в прокуратурата човека, който разкри плащанията под масата на Пол Манафорт, едновремешния шеф на предизборния щаб на Тръмп.

Така че от кой отбор е украинският президент Володимир Зеленски? Той не се хваща на тази въдица - не и във време, когато се нуждае от американската помощ, за да противостои на проруските сепаратисти, като същевременно се проявява като независим лидер на своя народ. Вместо това той настоява, че поддържа разделението на властите и не се намесва в решенията на прокуратурата.

Анализатори казват, че украинското ръководство се опитва да запази всички свои варианти, като показва, че Зеленски не е покорен на Тръмп, но не е и негов враг. Зеленски е в центъра на разследването за импийчмънт срещу Тръмп, който в телефонен разговор през юли е притиснал президента на Украйна да разследва негови политически противници демократи.

Назначаването на Виктор Трепак във вторник за заместник-главен прокурор бе поредният шахматен ход на Украйна. Активистите срещу корупцията - чиято кауза Зеленски подкрепи, когато се кандидатира за президент - приветстваха новината.

Трепак никога досега не е работел като прокурор, но той разполага с качествата за тази работа. Като пръв заместник-директор на Службата за сигурност на Украйна (нещо като украинска комбинация от ЦРУ и ФБР) той преследваше двама високопоставени прокурори, обвинени в корупция по т.нар. диамантено прокурорско дело, заради скъпоценностите, намерени в дома на единия от прокурорите. Но делото не стигна доникъде, а разочарованият Трепак се оправда с политическа намеса.

Месец по-късно той връчи на антикорупционните следователи скандалната "черна счетоводна книга" за тайните плащания, извършвани от "Партията на регионите" на бившия президент Виктор Янукович на множество изтъкнати личности, сред които и Манафорт. Тези плащания, направени години преди Манафорт да се включи в предизборния щаб на Тръмп, изиграха роля в делото в САЩ срещу Манафорт, който сега излежава седемгодишна присъда по обвинения, свързани с годините му като политически консултант в Украйна. В изявление за Асошиейтед прес през 2017 г. Манафорт не отрече, че неговата фирма е получавала украински пари, но каза: "Всички банкови трансакции, получени от моята компания, са законни плащания за политически консултации".

Трепак не е говорил публично за самия Манафорт, но енергично е отстоявал решението си да предаде на разследващите "черната счетоводна книга" като част от своята кампания през цялата си кариера срещу подкупите и нечистите политически контакти. Именно тази непоклатима репутация прави назначението на Трепак полезно за Зеленски, който понесе удари от вътрешните си опоненти, обвинили го, че се държал раболепно в разговора си с Тръмп, и който иска да прати сигнал на своите избиратели и международните партньори, че се готви да изведе измъчваната от корупция Украйна на чист и независим път.

Дария Каленюк от антикорупционната група "Антак" описва Трепак като "може би единственият офицер от службите за сигурност на Украйна, смятан за реформатор". Назначаването на Трепак "е ясен сигнал към американците и специално към Тръмп за желанието (на Зеленски) да се дистанцира и да запази независимост", казва Вадим Карасьов, ръководител на Института за глобални стратегии. "Зеленски дискретно показва, че не иска да бъде марионетка или момче за бой на Тръмп и че е способен да води независима игра и политика", добавя той.

Самият Зеленски казва, че не може да бъде притискан, за да изпълни исканията на Тръмп. Но същевременно неговото правителство не отблъсква Тръмп.

В разговора си с Зеленски през юли Тръмп иска помощ на два фронта. Първият е за твърденията на Тръмп, че Украйна се е съюзила с демократите в заговор за саботиране на неговата президентска кампания през 2016 г. Не се появиха доказателства за такъв заговор, но Тръмп е подканил Зеленски "да стигне до дъното на това" в опит да потвърди обвинението преди изборите в САЩ през 2020 г.

По същото време Тръмп притиска Украйна да разследва потенциални нарушения на бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър. Тръмп каза, че Съединените щати имат "пълното право" да молят чуждестранни лидери да разследват случаи на корупция, въпреки че никой не е дал доказателства за криминални нарушения на Байдънови.

По това дело Украйна сякаш иска да успокои Тръмп, като му подхвърля някакъв кокал. Главният прокурор Руслан Рябошапка обяви в петък, че неговата институция преразглежда разследванията, свързани със собственика на газовата компания "Бурисма". Това е компанията, наела Хънтър Байдън през 2014 г., когато баща му е отговарял в администрацията на Обама за дипломатическите дела с Украйна.

Прокурорът твърди, че не е усещал някакъв натиск по делото "Бурисма" и казва, че не знае за някакво нарушение от двамата Байдън. Той каза, че прокуратурата "прави одит" на ключови дела, които са били закрити, прекратени или замразени от неговите предшественици, вкл. няколко, свързани с основателя на "Бурисма".

Политически анализатори в Киев възприемат това изявление не като нов опит да бъдат извадени кирливите ризи на Байдънови, а по-скоро като стремеж да бъде запазено благоразположението на Белия дом. В четвъртък Зеленски можа сам да обясни своята стратегия: Той участва в "медиен маратон" на фона на разрастващите се въпросителни за това на кого всъщност е предан.

По БТА

mediapool.bg