Кламер БГ - Новини: Република Нагорни Карабах се разпуска от началото на 2024 г.

Република Нагорни Карабах се разпуска от началото на 2024 г.

Свят

|
Четв, 28 Септ 2023г. 16:42ч.
Република Нагорни Карабах се разпуска от началото на 2024 г.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, наричана от арменците Арцах, ще престане да съществува от 1 януари 2024 г., обявиха в четвъртък от сепаратисткото правителство.

Президентът на арменската република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за разпускане на всички държавни институции до 1 януари 2024 г., съобщават в изявление на арменските власти в Карабах, като се допълва, че от този ден републиката ще престане да съществува.

В указа се отбелязва също, че местното население трябва "да се запознае с условията за реинтеграция, представени от Република Азербайджан", и да вземе "независимо и индивидуално решение" дали да остане, или да напусне региона.

За Азербайджан и държавния глава Илхам Алиев резултатът е триумфално възстановяване на суверенитета над област, която е международно призната като част от територията на страната, но етническото арменско мнозинство спечели независимост във война през 90-те години на миналия век.

Същевременно повече от половината от арменските жители на Нагорни Карабах вече са отишли в Армения. По последни данни 70 500 души от Нагорни Карабах са преминали в страната - повече от половината от 120 000 етнически арменци.

Анализът на ситуацията показва, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да останат арменци, отбелязва Ройтерс.

Арменският министър-председател Никол Пашинян, цитиран от "Гардиън", призова международната общност да предприеме конкретни действия срещу Азербайджан. "Ако след изявленията не последват съответни политически и правни решения, осъжданията и порицанията се превръщат в актове на даване на съгласие за това, което се случва", каза той.

Масовите изселвания са характерни за регионалния конфликт, откакто той избухва в края на 80-те години на ХХ в., когато Съветският съюз вървеше към разпадане.

Между 1988 г. и 1994 г. около 500 000 азербайджанци от Карабах и районите около него бяха прогонени от домовете си, докато конфликтът накара 350 000 арменци да напуснат Азербайджан, а 186 000 азербайджанци да напуснат Армения, според научен труд на изследователя Томас де Ваал.

Азербайджанските власти също така обявиха в четвъртък, че са повдигнали обвинения на бившия лидер на сепаратисткия регион Рубен Варданян, който бе задържан в сряда при опит да напусне анклава, във финансиране на тероризъм и други престъпления.

Съдът в Баку постанови, че Варданян трябва да бъде арестуван и поставен в предварителен арест за четири месеца.

Азербайджан отрича да има нещо общо с решението на арменците да напуснат Нагорни Карабах

Азербайджан няма нищо общо с решението на местните арменци от Карабахския район на Азербайджан да се преместят в Армения или друга държава, заяви министерството на външните работи в Баку, цитирано от агенция Азертадж.

"Готови сме да им създадем условия за по-добър поминък, отколкото са били под заложничеството на военната хунта, създадена от Армения. Азербайджан е решен да реинтегрира арменските жители като равноправни граждани и Конституцията, националното законодателство на Азербайджан и международните ангажименти, които сме поели, осигуряват солидна основа за тази цел", заявиха още от дипломатическото ведомство.

"На министър-председателя Пашинян е добре известно, че настоящото напускане на арменските жители на Карабахския район на Азербайджан е тяхно лично и индивидуално решение и няма нищо общо с принудителното преместване. Ако някои сегменти от арменските жители не искат да живеят и да се подчиняват на законодателството и правилата на Азербайджан, ние не можем да ги принудим да го направят. Напротив, ние призоваваме арменците да не напускат местата си на пребиваване и да бъдат част от многонационален Азербайджан", заяви още външното министерство в Баку.

Ведомството призова Ереван да спре пречките пред процеса на реинтеграция на местните арменци, ако Армения иска в региона да се установи мир и сигурност.

mediapool.bg