Кламер БГ - Новини: Заразяването на германеца с коронавирус е станало в Бавария

Заразяването на германеца с коронавирус е станало в Бавария

Свят

|
Вт, 28 Ян 2020г. 14:09ч.
Заразяването на германеца с коронавирус е станало в Бавария

Германецът, за който по-рано беше съобщено, че е заразен с коронавирус, е първият човек, който се е заразил на територията на Европа от друг приносител на вируса. Досега всички заболели от новия китайски вирус са били заразени в Китай, съобщават световните агенции.

Това е първи случай на предаване на вируса от човек на човек на европейска територия.

Болният в Германия е 33-годишен работник във фирма за автомобилно оборудване от Бавария. Той бил заразен от своя колега от Китай, която била в южната германска провинция на неколкодневен престой за обучение, съобщиха санитарните власти.

Китайката е била в Германия от 19 до 22 януари и се почувствала зле при завръщането си в Китай. Малко след това тя дала положителна проба за коронавирус.

Здравните власти тестваха други 40 души, които са били в контакт с китайката или със заразения германец във фирмата или в семейната среда на германския пациент.

Германският пациент е мъж от района на Старнберг в Бавария, на около 30 км югозападно от Мюнхен. Той е в стабилно състояние, изолиран е и е под медицинско наблюдение.

Говорителят на баварското министерство на здравеопазването каза, че има малък риск от заразяване на други хора в провинцията. Хората, които са били в контакт с пациента, са били информирани подробно за симптомите, предпазните мерки и пътя на разпространение на вируса.

Междувременно Япония потвърди случай на заразен с коронавируса, който не е пътувал в Китай.

Мъжът, който е на възраст над 60 години, е шофьор на автобус, с който са се возили туристи от китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията.

Броят на заболелите надхвърли 4000, жертвите са 106

Броят на починалите от пневмония, причинена от новия коронавирус в Китай, достигна 106 души. Потвърдени са и нови близо 1 300 случаи на заразени, с което общият брой на заболелите в Китай надхвърли 4 000.

Националната имиграционна администрация на Китай призова гражданите да преразгледат плановете си за пътувания в чужбина, за да намалят движението през граница с цел спиране разпространението на вируса.

Случаи на заразяване с новия коронавирус бяха регистрирани също в Южна Корея, Тайван, Тайланд, Непал, Виетнам, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Канада, Франция и Австралия.

Редица държави в Европа и в Азия планират да евакуират своите граждани от град Ухан, който е епицентър на епидемията. Япония, САЩ и Франция вече са започнали дейностите по репатриране.

Заради епидемията Китай отлага за неопределено време началото на втория срок в училищата и гимназиите и на пролетния семестър в университетите и другите висши учебни заведения в страната.

Тъй като учениците и студентите в момента са в продължителна ваканция за Лунната нова година, властите ще определят датата за подновяване на занятията в зависимост от това къде се намират учебните заведения, посочи министерството в циркулярно писмо без повече пояснения.

СЗО: Китай ще се справи с разпространението на вируса

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) изрази увереност в способността на Китай да контролира и ограничи разпространението на новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

На среща с представители на властите в Пекин Тедрос Аданом Гебрейесус е заявил, че одобрява мерките на китайското правителство за овладяване на епидемията, се казва в изявление на сайта на китайското министерство на външните работи.

На 23 януари СЗО определи епидемията като извънредно положение в Китай, но засега не е обявила международно извънредно положение в здравната област.

На срещите си Тедрос е казал, че не препоръчва да се евакуират намиращи се в Китай чуждестранни граждани и призова хората да запазят спокойствие.

Редица държави, сред които САЩ, Франция, Япония, Южна Корея и Мароко са заявили, че ще евакуират някои свои граждани от централния китайски град Ухан с население 11 милиона жители, който е епицентър на заразата.

Градът де факто е отцепен, със забрана на публичните събирания и на движението на почти всички видове транспорт.

Ограничения на транспорта са наложени и на и на десетки милиони други хора в провинция Хубей, където се намира Ухан, в опит да се спре разпространението на коронавируса.

mediapool.bg