Кламер БГ - Новини: Първата колона мигранти в Мексико възобнови придвижването си към САЩ

Първата колона мигранти в Мексико възобнови придвижването си към САЩ

Свят

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 12:09ч.
Първата колона мигранти в Мексико възобнови придвижването си към САЩ

Първата колона мигранти, повечето от Хондурас, възобнови придвижването си в Мексико към САЩ, поемайки по опасен маршрут през район, където действа организираната престъпност, предаде Франс прес.

В колоната има около 4000 мигранти, които във вторник спряха за почивка в град Хучитан в южния мексикански щат Оахака. Малко по на юг втора колона от около 2000 централноамериканци продължава движението си в щата Чиапас на границата с Гватемала.

Тези колони предизвикаха гневната реакция на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че може да разположи до 15 000 войници по границата с Мексико, за да ги спре. Първата колона, която потегли на 13 октомври от Хондурас, днес е на около 1400 км от САЩ.

Първоначално тази група трябваше да ползва десетки автобуси, наети от шефове на частни фирми, но в последния момент повечето автобуси не бяха предоставени.

"Правителството (на Мексико) оказа натиск на ръководителите на фирмите да не ни дават транспортни средства. С други думи, принуждават ни да продължим пеша", каза говорителката на НПО "Пуеблос син фронтерас" (Народи без граници) Джина Гарибо.

Организаторите са били принудени да променят маршрута си. Най-прекият и подходящ за пешеходци път обаче минава през опасния щат Веракрус, където има висок риск от прояви на насилие от организирани престъпни групировки.

mediapool.bg