Кламер БГ - Новини: На САЩ им трябва още време, за да решат как ще отвърнат на убийството на Хашоги

На САЩ им трябва още време, за да решат как ще отвърнат на убийството на Хашоги

Свят

|
Пет, 02 Ноем 2018г. 12:22ч.
На САЩ им трябва още време, за да решат как ще отвърнат на убийството на Хашоги

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза, че са необходими "още няколко седмици", преди САЩ да съберат достатъчно доказателства, за да наложат санкции в отговор на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

В интервю за радио Кей Ем Оу Екс (KMOX) Помпейо каза, че президентът Доналд Тръмп ясно е дал да се разбере, че Вашингтон ще реагира на убийството, предаде Ройтерс.

Администрацията обмисля да наложи санкции на лицата, които към настоящия момент е успяла да установи, че са замесени в убийството, каза Помпейо. "Ще са ни необходими вероятно още няколко седмици, преди да имаме достатъчно доказателства, за да наложим санкции, но мисля, че това ще стане", каза държавният секретар.

Той увери, че САЩ не омаловажават случая с убийството на журналиста, но имат "дълбоки и дългосрочни стратегически отношения" със Саудитска Арабия и искат да са сигурни, че те няма да пострадат.

Бившият министър на разузнаването на Саудитска Арабия, принц Турки бин Фейсал Ал Сауд, каза в сряда, че бурната реакция в САЩ, която демонизира Саудитска Арабия заради убийството, може да разкъса стратегическите връзки между двете страни.

Хашоги, известен критик на политиката на Рияд, изчезна, след като на 2 октомври влезе в саудитското консулство в Истанбул. По-късно саудитските власти, които първоначално отричаха да имат нещо общо с изчезването му, признаха, че той е бил убит в резултат на конфликт и под натиска на Турция посочиха 18 заподозрени по случая, които обещаха да бъдат съдени в кралството. Анкара настоява те да бъдат екстрадирани и изправени на съд в Турция. Тялото на Хашоги още не е намерено.

mediapool.bg