Кламер БГ - Новини: Прекратяване на огъня в Източна Украйна е нарушено над 100 пъти

Прекратяване на огъня в Източна Украйна е нарушено над 100 пъти

Свят

|
Ср, 29 Юли 2020г. 15:56ч.
Прекратяване на огъня в Източна Украйна е нарушено над 100 пъти

Новото прекратяване на огъня в Източна Украйна, влязло в сила тази седмица, изглежда разклатено след повече от 100 нарушения в рамките само на няколко дни, за които съобщава Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА.

ОССЕ, която е независим наблюдател в конфликта между украинската армия и проруските бунтовници, съобщи, че нарушенията са концентрирани в украинската Донецка област, докато положението в съседната Луганска област, също замесена в конфликта, остава относително спокойно.

ОССЕ е "регистрирала 111 нарушения на примирието, всички в Донецка област, включително 21 експлозии", съобщи организацията в разпространен снощи доклад, без да посочва коя страна ги е извършила.

Украинската армия и донецки бунтовнически групи си отправиха взаимни обвинение за нарушаването на прекратяването на огъня, което влезе в сила в полунощ в понеделник.

Досега имаше повече от 20 опита за прекратяване на огъня за шестте години от началото на конфликта в Източна Украйна, но всички се провалиха.

Конфликтът досега е причинил смъртта на повече от 13 000 души, според оценки на ООН. От влизането в сила на последното примирие в понеделник не се съобщава за още убити.

mediapool.bg