Кламер БГ - Новини: САЩ изтеглят хиляди войници от Германия

САЩ изтеглят хиляди войници от Германия

Свят

|
Четв, 30 Юли 2020г. 11:03ч.
САЩ изтеглят хиляди войници от Германия

САЩ ще изтегли хиляди войници от Германия, като част от тях ще бъдат преместени в Черноморския регион. Поводът е решението на Берлин да изгради газопровода "Северен поток 2".

"Германия плаща на Русия милиарди долари за енергетика и ние трябва да ги защитаваме от Русия. Защо е всичко това? Освен това те все още се бавят с 2% такси за НАТО. Затова ще преместим някои войски от Германия". Това написа президентът Доналд Тръмп в Туитър.

Часове по-рано шефът на Пентагона Марк Еспер обяви, че Съединените щати изтеглят 11 900 войници от Германия. Той допусна, че някаква част от тях може да бъдат преместени в Черноморския регион, но без да уточнява къде точно.

Според Еспер САЩ ще върнат в родината им около 6400 американски военнослужещи, а около 5600 ще бъдат разположени в страни от НАТО.

"Настоящият план на европейското командване е да преместят около 11 900 войски от Германия, като се намали броят им там от около 36 000 на 24 000", каза Еспер на пресконференция.

Изтеглянето и предислокацията ще започне възможно най-скоро, добави той.

В бъдеще САЩ възнамеряват да разположат допълнителни сили в Полша и балтийските страни. Част от войските от Германия пък ще отидат в Италия и Белгия.

Други части ще бъдат разположени на ротационна основа на изток и в Черноморския регион, "за да засилят сдържането на Русия" и да гарантират безопасността на съюзниците по югоизточния фланг.

Междувременно Бавария реагира остро срещу плановете на САЩ да изтеглят войски от Германия.

Обявеното решение на САЩ да изтеглят около една трета от своите военни от Германия е съгласувано със страните от НАТО. Това се посочва в изявление на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, предава

Той добави, че съобщението на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър подчертава обвързаността на Вашингтон с европейската сигурност.

Мирът и сигурността в Европа са важни за сигурността и напредъка на Северна Америка. При все по-голямата непредвидимост по света, когато сме заедно, сме по-силни, заявява генералният секретар на НАТО.

mediapool.bg