Кламер БГ - Новини: Почти всички сърби подкрепят ограничителните мерки

Почти всички сърби подкрепят ограничителните мерки

Свят

|
Четв, 23 Апр 2020г. 13:20ч.
Почти всички сърби подкрепят ограничителните мерки

92 процента от хората в Сърбия подкрепят мерките, които правителството прие в борбата срещу пандемията от коронавирус, сочат резултатите от проучване на "Ипсос стратеджик маркетинг", съобщава вестник "Политика".

Съществува огромно доверие в мерките за борба против коронавируса, заяви директорът на агенцията Сърджан Богосавлевич. Той каза за сръбската държавна телевизия РТС, че в рамките на проучването са "тествани" и отделни мерки, за които има по-голяма или по-малка подкрепа, но като цяло - 92 процента са казали, че подкрепят мерките на властите.

Същевременно 84 процента от анкетираните граждани смятат, че държавата много успешно се бори с коронавируса. Има и такива, които са на противоположното мнение, каза Богосавлевич.

По думите му това, което тревожи гражданите, е икономиката и то не само въпросът за личната им икономическа ситуация.

Богосавлевич изтъкна, че 79 процента от гражданите смятат, че пандемията от Ковид-19 ще има дългосрочно негативни последствия за икономиката, 60 процента се страхуват от повишаване на цените, а също толкова - че ще загубят работата си.

Хората започнаха да мислят за своето съществуване и това върви пропорционално с убеждението, че се излиза от кризата, каза социологът. По думите му увереността, че в обозримо бъдеще ще се излезе от кризата, е скочила с шест индексни пункта.

mediapool.bg