Кламер БГ - Новини: Полицията разглежда нападение с нож в Мелбърн като терористичен инцидент

Полицията разглежда нападение с нож в Мелбърн като терористичен инцидент

Свят

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 16:48ч.
Полицията разглежда нападение с нож в Мелбърн като терористичен инцидент

Един човек загина след нападение с нож в австралийския град Мелбърн, при което бяха ранени и други двама, предадоха световните агенции. Нападателят бе приет в болница с огнестрелна рана в гърдите, нанесена му от полицаи, и по-късно почина.

Нападението вероятно е свързано с тероризъм, предаде Ройтерс, цитирайки местната полиция.

Нападението беше извършено в центъра на Мелбърн по време на час пик и доведе до затваряне на улици за около час.

Според полицията мъжът излязъл от превозното средство, което след това се подпалило. Той нападнал полицаи с нож и бил прострелян, и по-късно починал в болницата. Една от жертвите също е загинала, а двама други са в болница. Колата е била натоварена с газови бутилки.

Заподозреният, родом от Сомалия, е познат на полицията и случаят се разглежда като тероризъм, съобщи Греъм Аштън, главен комисар на полицията в щата Виктория. "Не смятаме, че все още има заплаха, но със сигурност го разглеждаме като терористичен инцидент", подчерта той.

Предполагаемият престъпник е емигрирал в Австралия от Сомалия през 90-те години на миналия век. При нападението той е крещял "Аллах акбар".

Мерките за сигурност в района на Мелбърн са засилени.

По-късно отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава" чрез съобщение на пропагандната агенция на джихадистите "Амак".

"Извършителят на операцията в Мелбърн беше боец на "Ислямска държава" и той я проведе в отговор на призивите да се нападат граждани на страните членки на коалицията", съобщи "Амак".

Агенцията не посочи доказателства, че нападателят е свързан с "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс. През август лидерът на терористичната организация Абу Бакр ал Багдади призова да се използват бомби, ножове и коли за извършване на нападения в страните, участващи във водената от САЩ коалиция, която унищожи самопровъзгласения халифат, създаден през 2014 г. на части от територията на Ирак и Сирия.

mediapool.bg