Кламер БГ - Новини: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Свят

|
Пон, 16 Дек 2019г. 12:57ч.
Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу антиправителствени демонстранти при сблъсъци късно през нощта в неделя преди потенциално ключовата среща между хонконгския лидер Кари Лам и президента на Китай Си Цзинпин в Пекин в понеделник, съобщи Ройтерс.

Съществуват спекулации, че визитата ще донесе нови разпоредби във връзка с политическата криза в града, включително вероятни промени в кабинета. При предишната им среща в Шанхай в началото на ноември Си изрази "високо доверие" в Лам независимо от безредиците.

От юни Хонконг е обхванат от най-сериозната си политическа криза от десетилетия. Протестите усложниха отношенията и между Китай и САЩ в момент на засилено напрежение, включително и по въпроса за търговията.

Късно в неделя групи маскирани младежи блокираха някои улици в Хонконг, което предизвика намеса на полицията, която използва сълзотворен газ и атакува тълпите с палки. Това е първата употреба на сълзотворен газ от почти две седмици.

Съобщава се за запалени пожари, счупени светофари и разбити витрини. Един студент е бил хоспитализиран, след като е бил ранен при сблъсък със силите за сигурност. Полицията е извършила многобройни арести.

Китайският президент Си Цзинпин се срещна днес в Пекин с главната администраторка на Хонконг Кари Лам, съобщи в понеделник Ройтерс.

Си заяви, че азиатският финансов център преминава през "необикновени времена", и подкрепи действията на полицията за опазване на реда.

Лам се срещна с китайския президент по време на редовно работно посещение в столицата. Краткият коментар на държавния глава пред медии, направен преди срещата им при закрити врата, бе излъчен от хонконгска телевизия.

По-рано главната администраторка на Хонконг се срещна с китайския премиер Ли Къцян, който изрази опасения за икономиката на града след месеци на протести, прераснали на моменти в масови безредици.

mediapool.bg