Кламер БГ - Новини: Турция е готова да предостави всякаква военна подкрепа на Либия

Турция е готова да предостави всякаква военна подкрепа на Либия

Свят

|
Пон, 16 Дек 2019г. 12:58ч.
Турция е готова да предостави всякаква военна подкрепа на Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е готова да предостави всякаква военна подкрепа, каквато е необходима на либийското правителство в Триполи. Ердоган направи това изказване пред телевизия А Хабер след срещата си в Истанбул с ръководителя на правителството на националното единство на Либия Файез ал Сарадж, съобщи Ройтерс.

Турция и правителството на Сарадж подписаха споразумение за военно сътрудничество в края на ноември.

"Ние ще защитим правата на Либия и на Турция в Източното Средиземноморие", каза Ердоган. "Ние сме повече от готови да дадем каквато помощ е нужна на Либия".

Още във вторник Ердоган заяви, че Турция е готова да изпрати войски в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж, което е изправено пред настъплението на войските на военния лидер Халифа Хафтар към Триполи.

Заедно със споразумението за военно сътрудничество Турция и Либия подписаха и споразумение за делимитиране на морските граници. То срещна остра реакция от Гърция и Кипър, защото позволява на Анкара да предяви претенции към обширни зони в източната част на Средиземно море, предполагаемо богати на въглеводороди. Това действие на Анкара и Триполи беше критикувано и от ЕС, САЩ и Египет.

mediapool.bg