Кламер БГ - Новини: Полицията в Мексико арестува бившия главен прокурор

Полицията в Мексико арестува бившия главен прокурор

Свят

|
Съб, 20 Авг 2022г. 09:59ч.
Полицията в Мексико арестува бившия главен прокурор

Снимката е архивна, БГНЕС

Мексиканските власти арестуваха бившия главен прокурор на страната Хесус Мурильо Карам, който ръководи разследването за изчезването на 43 студенти през 2014 година. Това е една от най-големите трагедии в най-новата история на Мексико.

Властите са издали заповеди за арест на 20 военни, петима административни и съдебни служители, 44 полицаи и 14 членове на наркокартела "Герерос унидос”. Те са обвинени в участие в организирана престъпност, насилствено изчезване, изтезания, убийство и възпрепятстване на правосъдието.

Бившият главен прокурор Хесус Мурильо Карам е най-високопоставената фигура, задържана досега във връзка със случая, който шокира Мексико и предизвика остри международни реакции. Карам е бивш високопоставена фигура на някогашната доминираща Институционална революционна партия (ИРП), която сега е в опозиция.

Преди изчезването си студентите се бяха отправили савтобус от южния щат Гереро на демонстрация в столицата Мексико Сити, но изезват по пътя. Разследващите твърдяха, че те са били задържани от корумпирани полицаии предадени на наркокартела, който ги е сметнал за членове на съперничеща банда

Според официалния доклад, представен през 2015 г., членовете на картела са убили студентите и са изгорили останките им на сметище. Тези заключения бяха отхвърлени от независими експерти и службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, както и от семействата

В четвъртък комисия за истината, разследваща зверството, определи случая като "държавно престъпление", включващо служители на различни институции. В него се казва, че военният персонал носи поне частична отговорност, пряко или поради небрежност.

“Техните действия, бездействияили участие в случаи позволиха изчезването и екзекуцията на студентите, както и убийството на шестима други души“, каза ръководителят на комисията, зам-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас.

Президентът Андрес Обрадор каза в петък, че всички войници и служители, замесени в изчезването, трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

“Истината за тази жестока, нечовешка ситуация и в същото време наказването на отговорните помага да се предотврати повторението на такива ужасни събития и укрепва институциите“, каза президентът.

mediapool.bg