Кламер БГ - Новини: Гърция излиза от надзора на кредиторите

Гърция излиза от надзора на кредиторите

Свят

|
Съб, 20 Авг 2022г. 12:11ч.
Гърция излиза от надзора на кредиторите

снимка БГНЕС

Гърция излиза от надзора на международните кредитори след повече от десетилетие на ограничения във финансовия сектор. "Добрите показатели на гръцката икономика и успешните реформи позволяват свалянето на строгия финансов контрол", съобщи финансовият министър Христос Стайкурас, цитиран от БНР.

"20 август е исторически ден за Гърция и гърците. Официално страната ни излиза от засиления контрол на Европейската комисия. Приключва един период от 12 години, който доведе до лишения за гражданите, приземи икономиката ни, но и раздели обществото", каза на свой ред премиерът Кириакос Мицотакис.

В следствие на икономическата криза доходите на гърците намаляха с една четвърт, а много хора останаха без работа. Преди това Гърция беше натрупала огромен външен дълг, който дълги години бе прикриван от националната статистка. Финансовата криза от 2009 година обаче оголи всички проблеми и Гърция трябваше да бъде спасявана от фалит.

Финансовата дисциплина на страната позволи възстановяването да започне.

Експертите посочват, че последните години Гърция е променила икономическия модел и е успяла да привлече инвестиции, за да обслужва кредитите си. Преди това трябваше да бъде проведени болезнени решения като приватизация на редица държавни активи, които предизвикаха масови протести.

mediapool.bg