Кламер БГ - Новини: Отношенията на Русия със Северна Корея са на "ново и стратегическо" ниво

Отношенията на Русия със Северна Корея са на "ново и стратегическо" ниво

Свят

|
Четв, 19 Окт 2023г. 15:20ч.
Отношенията на Русия със Северна Корея са на "ново и стратегическо" ниво

Ким Чен-Ун и Сергей Лавров, Сн. ЕПА/БГНЕС

Отношенията на Русия със Северна Корея достигнаха "качествено ново и стратегическо" ниво, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Пхенян, предаде Франс прес, като се позова на руски държавни медии.

Лавров пристигна вчера на двудневно посещение в Северна Корея, след като миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи визита в Русия, в рамките на която се срещна с руския президент Владимир Путин.

"След тази историческа среща (. . .) можем да кажем с увереност, че отношенията (между Русия и Северна Корея) достигнаха качествено ново и стратегическо ниво", е каза Лавров на севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи, предават руски новинарски агенции.

Вчера Лавров приветства подкрепата, която Северна Корея оказва на Русия във връзка с конфликта в Украйна. Вече има и доказателства за доставяни от Северна Корея за Русия оръжие и боеприпаси за войната срещу Украйна.

"Ценим много вашата принципна и недвусмислена подкрепа за действията на Русия в рамките на специалната военна операция в Украйна", каза руският външен министър, цитиран от новинарската агенция РИА Новости.

Днес той се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Ройтерс.

Разговорът между Лавров и Ким е продължил повече от час, но към момента руското външно министерство не е оповестило подробности.

Предполага се, че визитата на първия руски дипломат в Северна Корея е част от подготовката за посещение на президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

По време на срещата си с Ким Лавров предложи да се организират преговори за сигурността, в които да участват Русия, Китай и Северна Корея и да се обсъдят нарастващите военни заплахи в региона.

Срещата между Лавров и Ким "означава, че неотдавнашната флотилия от контейнери, вероятно превозващи боеприпаси от Северна Корея за Русия, не е последната сделка между Ким и Путин, за която светът трябва да се тревожи", каза Лейф-Ерик Исли, професор по международни изследвания в Сеул, цитиран от АП.

"След като прие помощта на Пхенян за подпомагане на незаконното нахлуване в Украйна, Москва е готова да извърши нови нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, като предостави на Северна Корея оръжейна технология, която може да застраши стабилността в Източна Азия", заяви Исли.

mediapool.bg