Кламер БГ - Новини: Австралия въвежда предупредително етикетиране на алкохолните продукти

Австралия въвежда предупредително етикетиране на алкохолните продукти

Свят

|
Пет, 20 Окт 2023г. 13:05ч.
Австралия въвежда предупредително етикетиране на алкохолните продукти

Австралия въвежда предупредително етикетиране на алкохолните продукти

Австралийското федерално правителство ще задължи производителите и търговците на алкохолни продукти да поставят надписи върху бутилките, кутиите и консервите, предупреждаващи за вредата от алкохола, съобщи вестник "Сидни морнинг хералд", като се позовава на здравното министерство.

По негови данни етикети с предупредителни за вредата от алкохола надписи и снимки ще бъдат поставени на всички опаковки със съдържащи алкохол напитки, продавани в Австралия.

"Австралийското правителство счита, че етикетирането на [алкохолните продукти] е много важно средство за повишаване на осведомеността на потребителите относно вредата от алкохола", цитира вестникът думите на помощник-министъра на здравеопазването Гед Кърни.

Изданието отбелязва, че основната причина за решението е нов доклад на здравното министерство, който показва десетпроцентно увеличение на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол. "Процентът на смъртните случаи, пряко свързани с консумацията на алкохол в Австралия, е нараснал с почти 10 процента между 2021 и 2022 г.", пише "Сидни морниг хералд", като отбелязва, че значително се е увеличил и броят на пациентите, изправени пред усложнения, свързани с алкохола, като депресия и тревожност, сърдечносъдови нарушения.

Съобщава се, че производителите и търговците на дребно имат срок до 1 февруари 2024 г., за да приложат подходящо етикетиране.

mediapool.bg