Кламер БГ - Новини: Отмениха "Евровизия" заради коронавируса

Отмениха "Евровизия" заради коронавируса

Свят

|
Ср, 18 Март 2020г. 17:36ч.
Отмениха "Евровизия" заради коронавируса

Музикалният конкурс "Евровизия 2020" се отменя заради кризата с коронавируса, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия. Той трябваше да се проведе в Ротердам през май, но се отлага за догодина.

"През последните няколко седмици разглеждахме алтернативни варианти за провеждането на конкурса. Непредвидимостта на ситуацията, породена от разпространението на COVID-19, както и мерките, взети от страна на участващите страни, както и на нидерландското правителство означават, че Европейският съюз за радио и телевизия трябваше да вземе трудното решение и да признае, че събитието не може да се проведе, както бе планирано", пише в официалното съобщение.

"Евровизия" се провежда от 1956 година насам и досега конкурсът не е бил отменян.

Тази година България трябваше да бъде представена от Виктория Георгиев с песента Tears Getting Sober. Автори на парчето са Георгиева, Борислав Миланов, Лукас Оскар и Корнелия Уейбълс. Песента бе представена на 7 март и оттогава букмейкърите ѝ отреждаха първо място в конкурса.

Певицата избрана за български представител в края на миналата година. Преди това тя достигна до топ 5 на музикалното шоу Xfactor.

Заради коронавируса се отменя и тазгодишното издание на най-големия музикален фестивал във Великобритания - Гластънбъри.

Кендрик Ламар, Пол Маккартни, Тейлър Суифт и Даяна Рос се готвеха да са хедлайнери на 50-ия фестивал Гластънбъри през юни.

"Това не е развитието на събитията, което предвиждахме за 50-годишнината на фестивала. Но вследствие на оповестените тази седмица нови мерки на правителството и като се вземе предвид безпрецедентната неизвестност, това е единствената възможна опция. Съжаляваме за решението. Нямахме избор. Надяваме се да посрещнем музиканти отново тук следващата година", заявиха организаторите му Майкъл Ийвис и Емили Ийвис.

Над 135 хиляди билета бяха продадени за фестивала във фермата на Майкъл Ийвис в Югозападна Англия, докато милиони фенове се надяваха да гледат по телевизията изпълненията на участниците.

mediapool.bg