Кламер БГ - Новини: Коронавирусът може да остане във въздуха с часове

Коронавирусът може да остане във въздуха с часове

Свят

|
Ср, 18 Март 2020г. 19:02ч.
Коронавирусът може да остане във въздуха с часове

Новият коронавирус може да се задържи във въздуха с часове, а на някои повърхности – с дни. Това показва ново изследване, направено от учени от Националния институт за алергиите и инфекциозните болести, от университета Принстън и от този на Калифорния, цитирано от "Ройтерс".

Те са разпръснали аерозол с вируса във въздуха и върху различни повърхности в опит да наподобят разпространението му с кашлица или кихане.

Тестовете показват, че когато вирусът се носи от микроскопичните капчици, които се отделят при кашляне или кихане, може да остане жизнеспособен в образувалия се аерозол поне 3 часа. С времето обаче заразността намалява – т.е. концентрацията на жизнеспособните му частици намалява. След 66 минути те вече са наполовина по-малко.

На пластмасови или стоманени повърхности вирусът може да бъде открит след три дни. През това време той може да инфектира хората. Попаднал на картон вирусът е жизнеспособен 24 часа, а на медни повърхности – 4 часа.

И на тези повърхности заразните частици намаляват с времето. Те стават наполовина по-малко след 5 часа и 38 минути престой на стомана, а на пластмаса – след 6 часа и 49 минути.

Проучването показва още, че новият коронавирус има подобна жизнеспособност извън тялото на заразения човек както и предшественика му SARS (остър респираторен синдром). Това означава, че други фактори като по-лесното предаване между хора без симптоми може да са причана за по-голямото разпространение на Covid-19.

Проучването потвърждава съветите за избягване на заразяването с новия коронавирус като общуването на дистанция, съветите хората да не пипат лицето си, да покриват устата и носа си, когато кихат или кашлят, и често да дезинфекцират предметите и повърхностите в дома и на работното място.

mediapool.bg