Кламер БГ - Новини: Макрон се обяви за преосмисляне на връзките с Русия

Макрон се обяви за преосмисляне на връзките с Русия

Свят

|
Вт, 27 Авг 2019г. 17:25ч.
Макрон се обяви за преосмисляне на връзките с Русия

Трябва "да преосмислим връзките си с Русия", защото "изтласкването на Русия далеч от Европа е голяма грешка", каза френският президент Еманюел Макрон в сряда в реч пред годишното посланиците на Франция в чужбина, цитиран от Франс прес.

Преди седмица френският президент обяви, че е "уместно" Русия да се върне във формата Г-7 (Групата на седемте най-големи икономики в света-б.р.), който да се превърне отново в Г-8. Тогава той се изказа благосклонно за нормализиране на отношенията на ЕС с Москва, които бяха обтегнати след анексията на Крим преди пет години.

Сега Макрон каза пред френския дипломатически корпус: "Трябва стратегически да проучим пътищата за такова сближаване (с Русия) и да поставим условията си за него".

"Зная, че мнозина от вас понякога са работили по въпроси, по които са имали някакво подозрение към Русия. Понякога оправдано", каза Макрон. Той допълни, че Западът е структурирал тези отношения след падането на Берлинската стена на основата на това недоверие.

"И аз не проявявам никаква наивност, като искам да преструктурирам тези отношения", допълни той.

"Ние сме в Европа и ако в даден момент не знаем как да направим нещо полезно с Русия, ще останем с дълбоко безплодно напрежение, ще продължим да имаме замразени конфликти в цяла Европа, да имаме Европа, която е арена на стратегическа борба между САЩ и Русия, следователно ще има последици от Студената война на наша земя", обясни Макрон.

"Това казах миналата седмица на президента Путин в Брегансон: трябва да вървим напред стъпка по стъпка. Трябва стратегически да проучим пътищата за такова сближаване и да поставим условията си за него", обясни президентът пред посланиците.

Макрон допълни, че необходимото предварително условие за сближаването е намирането на решение по отношение на Украйна въз основа на Минските договорености.

mediapool.bg