Кламер БГ - Новини: Норвежки учени оттеглиха предположението си за втори взрив в Архангелска област

Норвежки учени оттеглиха предположението си за втори взрив в Архангелска област

Свят

|
Вт, 27 Авг 2019г. 17:58ч.
Норвежки учени оттеглиха предположението си за втори взрив в Архангелска област

Съобщенията за втора експлозия при причинилото човешки жертви тестване на ракетен двигател на полигон в руската Архангелска област може би са погрешни. Това заяви норвежката изследователска фондация "Норсар", която първа лансира тезата за двоен взрив, предаде Ройтерс.

Миналата седмица "Норсар", която следи за спазването на забраната за ядрени опити, обяви, че експлозията на 8 август, убила петима руски учени, е била последвана два часа по-късно от втори взрив, който определи като вероятната причина за рязкото повишаване на радиационния фон.

Втората експлозия е била регистрирана от инфразвукови сензори за атмосферно налягане, разположени в норвежкия град Бардуфос. По-нататъшни анализи, които са отчели допълнителни данни от други източници във Финландия и Норвегия, обаче са дали друго обяснение на втория взрив.

"Посоката показа малко отклонение от 1-2 градуса разлика спрямо събитието, [регистрирано] от станцията в Бардуфос. Последвалите анализи на събитието с допълнителни сеизмични данни сочат, че събитието може да произхожда от минна дейност във Финландия", пише на уебсайта на "Норсар".

Експерти от САЩ твърдят, че инцидентът на полигон в руската Архангелска област е станал по време на изпитания на нова крилата ракета, задвижвана с ядрена енергия.

mediapool.bg