Кламер БГ - Новини: Макрон и Мей настояха за пълно изясняване на убийството на Хашоги

Макрон и Мей настояха за пълно изясняване на убийството на Хашоги

Свят

|
Четв, 25 Окт 2018г. 09:30ч.
Макрон и Мей настояха за пълно изясняване на убийството на Хашоги

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей настояха в телефонни разговори пред саудитския крал Салман за пълно изясняване на обстоятелсвата около смъртта на журналиста Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Френският държавен глава е изразил дълбокото си възмущение в телефонен разговор с крал Салман, съобщи Елисейският дворец.

Макрон дори е предупредил, че в координация със свои партньори Франция може да предприеме действия срещу виновниците за убийството на Хашоги, предаде Ройтерс. Двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Йемен и Сирия.

Междувременно британският премиер Тереза Мей е заявила на краля на Саудитска Арабия, че обяснението на неговата страна за смъртта на журналиста не звучи достоверно, съобщи "Даунинг стрийт 10" след телефонен разговор между Тереза Мей и крал Салман.

"Премиерът заяви, че сегашното обяснение не заслужава доверие, така че се запазва спешната необходимост да се установи точно какво се е случило. Тя настоятелно призова Саудитска Арабия да сътрудничи с турското разследване и да осигури прозрачност за резултатите. Важно е всички факти да бъдат установени", заяви говорител на Мей, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

mediapool.bg