Кламер БГ - Новини: Тръмп зове за край на "враждебността", демократите посочиха неговата отговорност

Тръмп зове за край на "враждебността", демократите посочиха неговата отговорност

Свят

|
Четв, 25 Окт 2018г. 17:08ч.
Тръмп зове за край на "враждебността", демократите посочиха неговата отговорност

Американският президент Доналд Тръмп призова страната към единство след серията пратки с взривни устройства до Си Ен Ен и видни представители на Демократическата партия и посъветва медиите„да прекратят безкрайната враждебност“.

От Демократическата партия обаче казаха, че думите му звучат кухо и подчертаха, че и той носи отговорност за ставащото заради "думи и действия", одобряващи актове на насилие и разединяващи нацията

Същевременно бе съобщено, че властите се опитват да проследят подозрителни пратки, адресирани до бившия вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън и до актьора Робърт де Ниро. С това броят на подобните заплахи от последните дни наближи 10.

Тръмп заговори за "мир и хармония“

По време на митинг в Уисконсин държавният глава на САЩ заяви, че иска всички слоеве на обществото да се сплотят "в мир и хармония", подчертавайки, че медиите "имат отговорност да зададат учтив тон и да прекратят безкрайната враждебност и постоянните негативни и често пъти фалшиви нападки и истории".

"Те трябва да спрат", настоя той, посочвайки, че "след 13 дни предстоят много, много важни избори". Тръмп е в Уисконсин, за да подкрепи републиканските кандидати за междинните избори на 6 ноември.

По думите му той се стараел "да бъде мил" заради случая с пратките. Призовавайки за нова ера на добър тон, американският президент коментира, че всички, които са ангажирани на политическата арена, трябва "да спрат да третират политическите опоненти като морално дефектни".

Представителката на Демократическата партия се бори за преизбиране, а нейна съперничка за поста е републиканката Лия Вукмир. Въпреки опита си да бъде мил, в речта си Тръмп нарече сенатор Тами Болдуин "радикален крайноляв опонент", който желае "социалистически преврат в здравеопазването".

Водещи демократи обвиниха Тръмп, че толерира насилието и разделя

Лидерите на демократите в Конгреса на САЩ заявиха, че думите на президента Доналд Тръмп, осъждащи насилието, "звучат кухо" заради предишните му "думи и действия", одобряващи актове на насилие и разединяващи нацията.

"Отново и отново президентът одобряваше физическото насилие и разделяше американците с думите и действията си", заявиха лидерите на демократите в Сената и в Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси в обща декларация, цитирана от световните агенции.

Те избориха "подкрепата на Тръмп за конгресмена, блъснал журналист, за неонацистите, убили млада жена в Шарлотсвил, за неговите привърженици, които на митинги упражняват насилие над протестиращи, за диктатори по света, които извършват убийства на собствените си граждани" и накрая напомнят, че президентът нарече свободната преса "враг на народа".

В Белия дом не разбират сериозността на медийните си атаки

Президентът на телевизионната компания Си Ен Ен (CNN Worldwide) Джеф Зукър заяви, че в Белия дом не разбират колко сериозни са техните атаки срещу медиите и не осъзнават докъде може да доведат, след като подозрителни пакети с предполагаеми бомби бяха изпратени до Си Ен Ен и няколко демократи, предаде Ройтерс.

"В Белия дом има тотално пълно неразбиране за сериозността на продължаващите им атаки срещу медиите. Президентът, и особено прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс трябва да осъзнаят, че думите им имат значение. Засега те не показват разбиране за това", каза Зукър.

Тръмп многократно е отправял нападки срещу Си Ен Ен и други медии, припомня агенцията.

Подозрителните пакети се множат

Федералните разследващи се опитват да проследят подозрителна пратка, адресирана до бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс. Пакетът, първоначално изпратен на стария адрес на бившия вицепрезидент в щата Делауер, впоследствие е бил върнат на подателя. Тогава това не предизвикало подозрения, но сега властите се заинтересували от пратката, понеже виждат възможно сходство със случаите на изпратени пакети с самоделни взривни устройства до влиятелни демократи.

Служители на Отдела за борба с тероризма в Ню Йорк изнесоха днес подозрителен пакет от сграда в Манхатън, адресиран до актьора Робърт де Ниро в квартал Трайбека, предаде Асошиейтед прес.

Специалисти изучават съдържанието на пратката, съобщи телевизия Ен Би Си. Според цитираните полицейски източници намереното днес взривно устройство изглежда свързано с предишните, изпратени на представители на Демократическата партия и в централата на Си Ен Ен в Ню Йорк. Пакетът приличал на останалите и в него имало подобно взривно устройство. Устройствата всъщност са самоделни бомби, поставени в тръби.

От нюйоркската полиция казаха, че устройството е намерено на Грийнуич стрийт номер 375 в квартала Трайбека, около 6.30 ч. сутринта местно време. Според полицейски говорител сигналът в полицията е постъпил в 5.00 ч. сутринта местно време.

По данни на ФБР досега са открити седем самоделни взривни устройства, изпратени на седем получатели. Сред мишените са финансистът Джордж Сорос, семейство Клинтън, бившият президент Барак Обама, бившият шеф на ЦРУ Джон Бренън, бившият министър на правосъдието и бившият генерален прокурор Ерик Холдър. Две бомби бяха изпратени на конгресмена демократ от щата Калифорния г-жа Максин Уотърс.

Всички подозрителни пакети и намерените взривни устройства са изпратени за анализ в лабораторията на ФБР във военната база Куонтико, щата Вирджиния.

Пакетът, доставен в редакцията на Си Ен Ен в сградата на Тайм Уорнър в Манхатън, е бил адресиран до Бренан, който често се явява като коментатор по телевизията. Всички пратки са доставени между 22 и 24 октомври.

Представител на правоохранителните органи заяви, че взривните устройства в пратките били натъпканис прах и парчета стъкло. Те били направени от тръба от ПВЦ, дълга около 15 см, облепена с черно тиксо. Всяко устройство имало малка батерия, подобна на тези за часовници.

В туит вчера вечерта ФБР потвърди, че в поща в Лос Анджелис са прехванати още два подозрителни пакета, адресирани до члена на Камарата на представителите Максин Уотърс, които са подобни на вид на другите пет.

"Бомбаджията" ще бъде разкрит бързо

"Уошингтън екзаминър" се опитва да даде отговор на въпроса защо "бомбаджията", изпратил пакети с взривни устройства до бившия президент Барак Обама, семейство Клинтън, офис на Си Ен Ен и другаде вероятно скоро ще бъде заловен. Според седмичното издание профилът на подобни инциденти предполага един-единствен извършител.

В анализа са изложени няколко аргумента за евентуалното бързо разкриване на човека, разпратил опасни пакети до видни демократи и изтъкнати противници на президента Доналд Тръмп, сред които Джордж Сорос.

Първо, нито едно от устройствата не е избухнало, което ще даде на "Сикрет сървис" и ФБР ценен материал за разследване - произход, изработка, компоненти, тип експлозиви и системи за детониране. Така следователите ще стеснят представата си за уменията и подготовката, необходими за изработката. Вероятно извършителият е целял именно това - бомбите да бъдат открити, преди да избухнат, което също е улика.

Освен това броят на разпратените бомби и очевидната им ефективност сочат заподозрян, който притежава военно или аналогично обучение за безопасна работа с експлозиви. А ФБР има ефективна процедура за проследяването на лица, които се опитват да придобият експлозиви, която процедура, според "Уошингтън екзаминър" е предотвратила "голям брой" бомбени нападения от последователи на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Това, че пакетите са адресирани до демократи и противници на Тръмп също е улика, макар че в случая може да става дума за съвпадение, пише списанието. То изразява увереност, че "Сикрет сървис" ще проведе разследването агресивно и ефективно и заподозреният (или заподозрените) ще бъдат разкрити.

mediapool.bg