Кламер БГ - Новини: Макрон: Страните в НАТО трябва да се събудят

Макрон: Страните в НАТО трябва да се събудят

Свят

|
Четв, 28 Ноем 2019г. 17:26ч.
Макрон: Страните в НАТО трябва да се събудят

Френският президент Еманюел Макрон смята, че коментарът му за "мозъчната смърт" на НАТО е послужил като полезен сигнал за пробуждане на членовете на алианса. В четвъртък той се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и каза, че стои зад думите си.

"Коментарът ми за "мозъчната смърт" на НАТО беше полезен сигнал, за да се обърне внимание на алианса", каза Макро.

На 7 ноември френският прездидент заяви в интервю за сп. "Икономист", че координацията в НАТО съвсем се е разпаднала и алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той каза също, че Европа трябва да започне да се възприема като самостоятелна геополитическа сила, иначе "няма да контролира съдбата си".

Столтенберг и германската канцлерка Ангела Меркел изразиха несъгласие с оценката на Макрон за състоянието на алианса, припомня Ройтерс.

Днес френският президент изрази желание европейците да са страна по бъдещото споразумение, което ще замени руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. след денонсирането му от САЩ.

"Не можем да делегираме сигурността си на едно двустранно споразумение, по което никой европеец не е страна. Нужно е участие на европейците в този бъдещ договор", каза Макрон.

"Европейците трябва да бъдат включени в преговорите по бъдещия договор за ракети със среден и малък обсег", заяви френският президент.

През август Вашингтон и Москва се оттеглиха от договора за ядрени оръжия със среден обсег след взаимни обвинения в нарушаване на условията на сделката.

"Искаме ясен, здрав и взискателен диалог с Русия, без наивност, без самодоволство", каза Макрон на пресконференцията.

На въпрос за възможните рискове за сигурността от китайската телекомуникационна компания Хуавей, Макрон отговори, че никога няма да се стреми да заклеймява конкретен мобилен оператор или конкретна страна.

Тази седмица френският държавен секретар в министерството на икономиката и финансите Аниес Пание-Рюнаше заяви, че Франция няма да последва САЩ и да изключи Хуавей от мрежата си от пето поколение (5G), въпреки че ще пресее всички доставчици на оборудване за потенциални заплахи за сигурността, отбелязва агенцията.

Столтенберг от своя страна, посочи, че НАТО е единствената платформа, в рамките на която Европа и САЩ могат заедно да решават стратегически въпроси, включително как да реагират на засилването на Русия и Китай.

"НАТО е единствената платформа, в рамките на която Европа и Северна Америка могат заедно да решават такива стратегически въпроси" като борбата с тероризма или как да се подхожда към по-агресивната Русия и намиращия се във възход Китай", каза генералният секретар на организацията.

"ЕС не може да защитава Европа. Европейското единство не може да замени трансатлантическото единство. Силна НАТО и силен Европейски съюз са двете страни на една монета", отбеляза Столтенберг.

Той подчерта, че алиансът ще продължи да укрепва.

Генералният секретар на НАТО каза, че с френския президент са обсъдили редица въпроси, включително как да се засили още повече и как да се модернизира Северноатлантическият алианс.

mediapool.bg