Кламер БГ - Новини: Голият до кръста Путин остана в миналото. В календара за 2020 г. той е звезда на световната сцена

Голият до кръста Путин остана в миналото. В календара за 2020 г. той е звезда на световната сцена

Свят

|
Четв, 28 Ноем 2019г. 19:29ч.
Голият до кръста Путин остана в миналото. В календара за 2020 г. той е звезда на световната сцена

Снимките на президента Владимир Путин, на които той е гол до кръста, останаха в миналото. Вместо това, почти всички фотоси от новия стенен календар на Путин за 2020 г. са от изяви, на които той е облечен с костюм.

За Путинския календар 2019 руският президент бе сниман как играе хокей, как гол до кръста лови риба в Сибир или как гали животни. Идеята бе да бъде представен като любител на отдиха сред природата, демонстриращ добра физическа форма и сила, напомня американският в. "Вашингтон пост" в коментар по темата.

Календарите с Путин са само малка част от финансираната с държавни средства кампанията на Кремъл за създаване на имидж на президента. В последната версия на календара Путин е представен не само като лидер на руснаците, но също като човек, който формира световната политика.

Изглежда, че това е лайтмотив на руското послание: Русия е крупна държава, един от глобалните центрове на сила, коментира Юджин Ръмър, директор на програмата за Русия и Евразия на Международния фонд "Карнеги".

В календара за 2020 г. Путин е сниман без костюм и сред природата само в една илюстрация – за месец август, на която той разглежда неголямо растение в гората. Февруари и септември са украсени със снимки, на които Путин е заедно с френския президент Еманюел Макрон, с американския президент Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел, която току що пристъпи към сътрудничество с Путин за печелившата сделка с газопровода "Северен поток -2", отбелязва изданието.

През октомври той вози в своята лимузина президента на Египет, а през ноември се усмихва редом до саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който от юни 2015 г. досега е посещавал Русия четири пъти, а миналия месец прие руския президент в Рияд.

През октомври Путин разшири руското влияние в Близкия изток, след като се споразумя с турския президент Реджап Ердоган за пълно прекратяване на огъня в Северна Сирия, напомня "Вашингтон пост". За Путин най-важно бе това, по този начин укрепнаха позициите на сирийския президент Башар Асад, негов ключов съюзник, позволявайки му да възстанови контрола си върху нови територии в страната.

Ердоган и Асад, обаче, не попаднаха в селектираните за календара снимки.

Съществуват шест различни утвърдени от държавата версии на стенните календари с Путин, а също и настолна версия, която е с леки вариации. Един от календарите е тематично посветен само на Путин с животни. Други включват и негови снимки с японския премиер Шиндзо Абе.

Русия успя да се впише в редица ситуации, които са важни за други големи държави и те нямат друг избор, освен да говорят с Русия – Близкият изток е една от сферите, където Русия стана важен играч, коментират анализатори.

Акцентът върху международната персона на Путин е безопасен залог за Кремъл. Външнополитическата дейност на руския президент е много популярна сред руснаците, независимо, че той до известна степен загуби позиции в страната, страдаща от неравенство на доходите и проблеми в икономиката, предизвикани от западните санкции.

В същото време календарите с Путин са много популярни в чужбина, а в някои страни са истински хит. Японското издание SoraNews24 съобщи, че в магазините в Япония Путинският календар 2020 първоначално е изпреварил по продажби календарите с японски знаменитости.

mediapool.bg