Кламер БГ - Новини: Македонският парламент одобри промяната на името

Македонският парламент одобри промяната на името

Свят

|
Съб, 20 Окт 2018г. 08:16ч.
Македонският парламент одобри промяната на името

Македония ще смени името си и ще извърши промени в конституцията на страната, което ще отвори пътяна страната към членство в НАТО и Европейския съюз. Решението бе взето с гласовете на 80 от общо 120 депутати, които одобриха споразумението с Гърция за промяна на името на страната на Северна Македония.

До това развитие се стигна, след като 8 депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от партийната линия и подкрепиха конституционните поправки. Депутатите гласуваха електронно, а след това и поименно по искане на ВМРО-ДПМНЕ. И в двата случая са събрани 80 гласа “за“ промяната на конституцията и името.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха новото име, казаха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват, допълва БГНЕС.

Ако македонският премиер социалдемократ Зоран Заев не беше успял да си осигури подкрепата на депутати от опозицията, в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори. Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици.

“Днес е исторически ден за Македония. Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите мечти и визията ни за по-добър живот ще станат реалност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света - като пълноправен член, като независима и горда страна. С това историческо решение нашето присъединяване към НАТО, което вече е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с ясен изход, а следващата година вече ще започне процесът по влизане в ЕС. Това е исторически момент!", каза Зоран Заев след гласуването, цитиран от БНР..

Лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че от формацията са изключени депутатите, гласували "за" промените в конституцията на страната на снощното заседание на парламента в Скопие.

"Днес в Република Македония се случи тъжен ден! Черен петък! Най-черният петък в демокрацията на съвременна независима Република Македония. Волята на мнозинството от гражданите, потвърдена на референдум, че са против договора в Гърция, беше погазена от 2/3 от депутатите в събранието, но и от 8 депутати от опозицията, които тръгнаха против волята на гражданите", заявява Мицкоски.

България официално приветства решението на македонския парламент.

"Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС. Ние ще продължим да бъде най-искрен и близък приятел в този процес" предаде изявление на министър министър Екатерина Захариева пресцентърът на българското МВнР.

"Поздравления на моя приятел Зоран Заев! Вотът тази вечер е голяма крачка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи!", пише гръцкият премиер Алексис Ципрас на английски език в Туитър. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определя резултата от гласуването в македонския парламент като "огромна крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общност", предава ДПА. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също е поздравил Македония с приемането на конституционните поправки. "Очаквам свободният избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в Туитър, съобщава БНР. Също в Туитър поздравления е отправил и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Честит рожден ден на Република Северна Македония", пише албанският премиер Еди Рама в Туитър, цитиран от телевизия Алсат." Нова врата на бъдещето се отвори днес за двата наши народа в Република Северна Македония”, посочва той.

mediapool.bg