Кламер БГ - Новини: Саудитска Арабия обяви, че Хашоги е починал при сбиване в консулството

Саудитска Арабия обяви, че Хашоги е починал при сбиване в консулството

Свят

|
Съб, 20 Окт 2018г. 10:09ч.
Саудитска Арабия обяви, че Хашоги е починал при сбиване в консулството

Саудитска Арабия обяви официалната си версия, че журналистът Джамал Хашоги е починал в консулството на страната в Истанбул след сбиване с хора, с които е имал среща, предадоха световните информационни агенции в събота. Съобщението бе разпространено от Саудитската агенция по печата, която обяви предварителните резултати от вътрешното разследване.

Джамал Хашоги, който живее в САЩ, изчезна на 2 октомври, след като влезе в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи за предстоящата му женитба. Предположенията бяха, че той е бил убит в сградата на мисията, а след това тялото му е било разфасовано, за да бъде укрито.

Къде се намира тялото на Хашоги все още не е известно, след като то е било предадено на "местен сътрудник", казва представител на саудитските власти. Той посочва, че шофьорът на консулството е участвал в "операцията по прехвърлянето на тленните останки".

Разследванията на случая продължават, а до момента са задържани 18 саудитски граждани. Имената им не бяха разкрити.

Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са уволнени. Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството на разузнавателната служба и преразглеждане на правомощията й.

Саудитска Арабия изрази съжаление за смъртта на Хашоги и похвали Турция за сътрудничеството по случая. Кралството обещава да накаже с цялата строгост на закона всички, които са замесени в убийството на журналиста, се казва в изявление на саудитското министерство на външните работи в Туитър.

Саудитският престолонаследник престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който отговаря пряко за разузнаването, не е знаел за конкретната операция, увери представител на властите, запознат с разследването, предаде Ройтерс. Медията съобщава, че е имало принципна инструкция за връщане на критиците на властта обратно в страната.

"Джамал не просто е починал по време на сбиване. Той е бил убит. От саудитски мъже. В консулство", коментира журналистиката от “Вашингтон пост“ Карен Атия, която е била личен редактор на Хашоги в авторитетния американския ежедневник, където той имаше рубрика.

Атия припомни, че журналистът е бил на 60 години и изрази учудване що за равностоен бой е имало между него и 15 други мъже. "И кой носи трион на "дискусия"?, попита тя, определяйки саудитското обяснение като обидно, а тъпотата му - като “потресаваща“.

Атия попита още какво се е случило с тялото на Хашоги и защо първо саудитските власти са излъгали, че той си е тръгнал от консулството."Журналисти и разобличители: Време е да се захванем за работа и да установим истината какво се е случило с Хашоги", призова тя в заключение.

mediapool.bg