Кламер БГ - Новини: Майската Цветна Луна е последната суперлуна за годината

Майската Цветна Луна е последната суперлуна за годината

Свят

|
Четв, 07 Май 2020г. 15:37ч.
Майската Цветна Луна е последната суперлуна за годината

Последната суперлуна за годината, завършваща започналото през март трио пролетни суперлуни, настъпва с пълнолунието на 7 май. Голямата ярка Луна можеше да бъде видяна на небосклона от вечерта на 6 май и ще може да бъде наблюдавана в пълния й блясък на до сутринта на 8 май.

Суперлуна се нарича всяка Луна, която е в рамките на 90% от перигея, т.е. най-близкото разстояние до орбитата на Земята. Така, когато пълната Луна е най-близо до Земята, имаме суперлуна.

Сегашната суперлуна идва след най-голямата и най-ярката суперлуна за тази година, която беше през април, но въпреки това е далеч по- зрелищна от обичайната пълна Луна.

Ако има облаци, които пречат да се наблюдава небесното явление, платформата Virtual Telescope Project осигурява стрийминг на живо.

Майската пълна Луна е известна също така Цветна Луна заради древни индиански предания, според които това е периодът на най-красивия цъфтеж на пролетните цветя.

Нормално в годината има 12 пълнолуния – по едно всеки месец. Но през 2020 г. през октомври ще има две пълнолуния, едно на 1 октомври и едно на 31 октомври.

Феноменът на две пълнолуния в един месец е известен като Синя Луна. А фактът, че второто пълнолуние през октомври т.г. се пада на Хелоуин, допълнително подхранва въображението на хората, интересуващи едновременно от двете събития.

mediapool.bg