Кламер БГ - Новини: Москва удължава карантината след рекорден ръст на заразените с Covid-19

Москва удължава карантината след рекорден ръст на заразените с Covid-19

Свят

|
Четв, 07 Май 2020г. 18:18ч.
Москва удължава карантината след рекорден ръст на заразените с Covid-19

В Русия за едно денонощие бяха регистрирани над 11 000 нови случая на заразяване с коронавирус. Общият брой на заразените в Русия достигна 177 000 и вече е по-голям от този в Германия и Франция.

Русия вече е на пето място по брой на заразените с коронавирус.

Починалите вече са 1625, като тази цифра е далеч по-малко от жертвите в други страни.

Сравнително малкият брой жертви накара някои критици на Кремъл да предположат, че властта укрива реалната бройка. Но тези твърдения бяха категорично отречени.

Излекуваните са 23 803.

Moсква удължава карантината до края на май

Над половината от всички случаи, включително смъртните, са в Москва, която също съобщи за рекордно увеличение с 6703 новозаразени.

Действителният брой на заразените може да се окаже по-висок, тъй като не на всички се правят тестове и много хора, заразени с вируса, не проявяват никакви симптоми, отбелязва Асошиейтед прес.

Официалният брой на заразените в Москва е 92 676.

В четвъртък местната власт в Москва удължи режима на самоизолация в столицата до 31 май.

"Временните ограничения за функционирането на търговията, общественото хранене, услугите, културата, образованието, спорта и други непроизводствени индустрии, както и режимът на самоизолация на гражданите ще бъдат удължени до 31 май 2020 г.", съобщи кметът Сергей Собянин.

Според него е рано да се отварят ресторанти, театри и спортни съоръжения.

“Само работниците, чието присъствие в работилници, офиси и на строителни площадки е необходимо по технологични причини, могат да се върнат на работните места“, посочи той.

От 29 март в столицата е въведен режим на самоизолация за всички жители. Напускането на дома е разрешено само в случаите на наеобходимост от спешна медицинска помощ и други заплахи за живота и здравето, пътуване до работа, пазаруване в най-близкия магазин, разходка на животни на разстояние не повече от 100 м от дома, изхвърляне на боклука.

От 22 април пътуването в градския транспорт е възможно само с наличието на цифров пропуск с прикрепена към него транспортна или социална карта, като проверката на пропуска се извършва автоматично.

Непрозрачност при отчитането

Непрозрачността на системата на отчитане в Русия поражда объркване, пише в четвъртък Франс прес в кореспонденция от Москва. Според няколко свидетелства, появили се в руската преса, има хора, за които е било отбелязано, че са починали от "пневмонии", въпреки че са дали положителни проби за коронавирус.

Такъв е случаят с Анастасия Петрова, 36-годишна журналистка, починала на 31 март в Перм, в региона на Урал: посочената причина за смъртта ѝ е "двойна пневмония", докато една от нейните приятелки не разкрива, че тя е дала положителна проба за коронавирус, което кара властите да преразгледат причината за смъртта ѝ.

Смъртта на първата починала от коронавирус в Русия се превърна в символ на тези увъртания: причината за смъртта на 79-годишната жена, която бе обявена сутринта, претърпя няколко преразглеждания, като властите заявиха, че тя е починала в резултат на "кръвен съсирек", а не от вируса.

Сергей Тимонин, заместник-директор на Националната лаборатория за изследване на общественото здраве, заяви, че "ако някой умре от инфаркт и е бил с положителна проба за коронавирус, за официална причина за смъртта му ще бъде посочен инфарктът".

"С други думи, не всички смъртни случаи на носители на коронавируса ще бъдат включени в списъка с починалите от коронавируса", казва той пред Франс прес.

В крайна сметка, ще трябва да се изчака публикуването на демографските статистики, за да се разбере дали има смъртност, по-висока от обичайната.

"Чак в края на май, когато бъдат готови статистиките за април, ще разберем истинския брой на смъртните случаи от Covid-19 в Русия", прогнозира експертът пред Франс прес.

mediapool.bg