Кламер БГ - Новини: Крайнодесните републиканци хвърлиха в политически хаос Конгреса на САЩ

Крайнодесните републиканци хвърлиха в политически хаос Конгреса на САЩ

Свят

|
Ср, 04 Ян 2023г. 10:24ч.
Крайнодесните републиканци хвърлиха в политически хаос Конгреса на САЩ

Кевин Маккарти, снимка ЕПА/БГНЕС

Кандидатурата на лидера на републиканците Кевин Маккарти многократно бе отхвърлена при процедурата за избор на нов председател на Камарата на представителите. Причината е съпротивата на групата крайнодесни хардлайнери в групата на републиканците в Конгреса. Така за първи път от близо сто години Камарата преустанови работата си без избран председател във вторник вечерта.

Маккарти получи само 203 гласа на два тура от гласуването при необходими 218 гласа. Това бе по-малко дори от демократа Хаким Джефрис. Републиканците имат 222 места в Камарата срещу 213 за демократите.

Републиканската партия очакваше триумфално първо заседание на Камарата на представителите, след като спечели мнозинството на изборите през ноември, но реалността се оказа по-различна. Лидерът на републиканците Маккарти беше бламиран от близо 20 конгресмени, които са праволинейни последователи на бившия президент Тръмп.

Конгресменът от Калифорния загуби три последователни вота и не се знае как точно ще успее да преодолее вътрешната съпротива на заседанието в сряда. Дори и това да се случи, следващите две години ще бъдат белязани от тежки политически битки в групата на републиканците, което ще саботира политическата програма на партията.

“Мисля, че Кевин знае, че това е последният му шанс“, каза конгресментът

Кенет Бък, който гласува в подкрепа на Маккарти. Той отбеляза, че Маккарти преди това се е опитал през 2015 г. да стане председател на Камарата и се е провалил пред консервативната опозиция

Продължителният избор на председател може да подкопае надеждите на републиканците в Камарата за бърз напредък по разследванията на действията на президента демократ Джо Байдън и неговата администрация. Проблеми ще има и по законодателните приоритети, които включват икономиката, енергийната независимост на САЩ и сигурността на границите, пише Ройтерс

Противопоставянето би оставило Камарата до голяма степен парализирана и може да принуди законодателите да обмислят друг републикански кандидат. Като алтернативен лидер на мнозинството се разглежда и 57-годишният конгресмен Стив Скализ от Луизиана.

Твърдолинейните опоненти на Маккарти са загрижени, че той не е достатъчно ангажиран в културните войни и партийните съперничества, които доминират в Камарата.

Преди гласуването Маккарти се опита да убеди противниците си по време на партийна среща при закрити врата, като обеща да остане в надпреварата, докато не събере необходимите гласове, но много участници излязоха от събранието, без да изглеждат убедени.

Като председател на Камарата Маккарти би бил в добра позиция да осуети законодателните амбиции на Байдън, но всеки републикански председател би срещнал големи проблеми да управлява групата на републиканците.

Борбите с десния фланг на партията прекъснаха кариерите на последните двама републикански говорители, като Джон Бонер подаде оставка от поста през 2015 г., а Пол Райън реши да не се кандидатира за преизбиране през 2018 г.

Рекордният брой кръгове на гласуване за избор на председател на Камарата е 133 за двумесечен период през 1850-те години, припомня “Ройтерс.

Камарата на представителите не може да започне работа, без да избере свой председател: членовете ѝ не могат да положат клетва, няма как да бъдат определени председатели на отделните комисии, не могат да се свикват заседания, нито да се предприемат разследвания на правителството на Джо Байдън, каквито републиканското мнозинство планира, пише АП.

mediapool.bg