Кламер БГ - Новини: Косовската полиция е обградила 30 въоръжени в манастир след убийството на полицай

Косовската полиция е обградила 30 въоръжени в манастир след убийството на полицай

Свят

|
Нед, 24 Септ 2023г. 15:53ч.
Косовската полиция е обградила 30 въоръжени в манастир след убийството на полицай

Убийството на полицай провокира ново разпалване на конфликта със Сърбия, сн. агенция Коха

Силите за сигурност са обградили най-малко 30 въоръжени нападатели, часове след като в неделя полицай беше застрелян в Косово, каза премиерът на страната.

Албин Курти каза, че групата е в манастир в северното село Банска, в лизост до сръбската граница. Той ги призова да се предадат и обвини Сърбия, че подкрепя "терористичната атака", при която беше ранен и друг офицер, предаде ББС.

Стрелбата в неделя е станала около 3 часа през нощта, когато полицейски патрул е бил атакуван от няколко различни позиции с "арсенал от огнестрелни оръжия, включително ръчни гранати и раменни ракети", се казва в изявление.

"Можем да видим въоръжени хора в униформи... те стрелят по нас и ние отвръщаме на огъня“" каза служителят на косовската полиция Ветон Елшан пред агенция АФП по телефона от Банска.

Сръбската православна църква потвърди, че въоръжени мъже са нахлули в манастир в селото, разположено в Лепосавич, където са отседнали поклонници от северния сръбски град Нови Сад.

"Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, атакува нашата държава“, написа Курти във Фейсбук след убийството на полицая.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич заяви в отговор, че косовският премиер бърза с обвиненията, докато самият той иска ескалация на място, съобщи Асошиейтед прес.

Орлич заяви по телевизия "Първа", че Курти "казва, че това е някаква организирана акция на професионалисти". "Те трябва да са били идентифицирани и той знае кои и какво са те", каза проедставителят на Сърбия.

Президентът на Косово Вьоса Османи също смята, че инцидентът, "оркестриран от сръбски престъпни групировки", е атака срещу закона и реда и "срещу суверенитета на Република Косово". Тя осъди "откритата агресия на Сърбия към Косово" и призова съюзниците на страната да подкрепят Косово в установяването на закон и ред.

Напрежението в Косово нарасна след жестоки сблъсъци последвали оспорваните местни избори през май. Размириците бяха провокирани от назначенията за кметове на косовски албанци в райони с мнозинство от сърби, след като сръбските жители бойкотираха местните избори.

НАТО разположи допълнителни 700 войници в Косово, за да се справят с безредиците в северния град Звечан след изборите.

Около 30 миротворци на НАТО и повече от 50 сръбски протестиращи бяха ранени в последвалите сблъсъци.

В същото време политическите преговори с посредничеството на ЕС, предназначени да стабилизират ситуацията, са в застой.

Косово обяви независимост през 2008 г., но Сърбия - заедно с ключовите съюзници на Белград Китай и Русия - не я признава.

Много сърби го смятат за родното място на своята нация. Но от 1.8 милиона души, живеещи в Косово, 92% са етнически албанци и само 6% са етнически сърби.

mediapool.bg