Кламер БГ - Новини: Конференцията в Катовице за климата навлезе във финалната си фаза

Конференцията в Катовице за климата навлезе във финалната си фаза

Свят

|
Пон, 10 Дек 2018г. 15:53ч.
Конференцията в Катовице за климата навлезе във финалната си фаза

Конференцията на ООН по климатичните промени навлезе във финалния си и най-важен етап в понеделник, с пристигането на съответните министри от страните участнички, които трябва да одобрят правила за достигане на поставените цели за климата, предаде ДПА.

"Много неща се правят, но знаем също, че трябва да се направят още повече", каза Михал Куртика, полският председател на конференцията, в началото на втората седмица от климатичната среща на високо равнище.

Вече седем дни делегатите от близо 200 страни обсъждат правилата за финансиране и изпълнение на постигнатото през 2015 г. в Париж споразумение за ограничаване на климатичните промени.

Документът, одобрен във френската столица, предвижда какво трябва да направят страните, обединили се в името на тази цел, за да ограничат глобалното затопляне в границите на 1,5-2 градуса по Целзий. Предвидено е акцент в усилията за ограничаване на глобалното затопляне да бъде поставен върху максималното намаляване на емисиите на парникови газове, и то в най-кратки срокове.

По програма съответните правила трябва да бъдат одобрени до петък. Ако е необходимо обаче, конференцията в Катовице може да продължи и повече от планираното с цел изглаждане на различията, посочва ДПА.

Агенцията отбелязва, че засега разговорите като цяло не вървят добре и екоактивисти критикуват липсата на напредък.

mediapool.bg